Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dozvola za radove na Zračnoj luci Zagreb

Hrvatska je 'žedna' velikih investicija: Hoće li biti rezanja ulaganja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posao za francuskog ulagača u Zračnu luku Zagreb može početi. Sutra će im biti uručena građevinska dozvola. No, investicije koje znače i gospodarski pomak, u Hrvatskoj se mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Novi rebalans proračuna, uvjeravaju vladajući, neće, kao početkom godine, srezati državne investicije. Najvećoj stranoj investiciji u Hrvatskoj, Zračnoj luci Zagreb nazdravili su u travnju prošle godine. Nakon financijskih zavrzlama, 17 mjeseci nakon potpisa gotova je i građevinska dozvola.

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović i Siniša Hajdaš Dončić - 2 "Ako se Plenković ukakio..." Bivši Milanovićev ministar: ''Ovo je igra velikih karata, stavili smo sve na crveno'' Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore

>> Grčić: Hrvatsku čeka investicijski 'boom' od EU fondova

'Građevinska dozvola je izdana u petak, a sutra će biti predana francuskim investitorima', rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Tada radovi mogu početi. 'U listopadu će biti pripremni radovi, oni koji se možda ne vide, ali su vrijedni. Na proljeće sljedeće godine će biti ono što je vidljivo, a to je sama zgrada terminala', kaže Hajdaš Dončić.

Kroz zračnu luku prolazit će oko 5 milijuna putnika, a natječaj za investiciju vrijednu više od 230 milijuna eura raspisala je HDZ-ova Vlada. 'Čestitam ulagačima, ali je žalosno da je potrebno godinu i pol dana od potpisivanja da započne tako velika i važna investicija', rekao je Ivan Domagoj Milošević, bivši potpredsjednik Vlade za investicije.

Hrvatska je 'žedna'upravo takvih investicija, poput švedske Ikee koja je počela s radovima. Prema izvješću Ujedinjenih Naroda, broj stranih investicija u početku 2013. je rastao, no očito ne dovoljno jer hrvatski BDP pada već 21. mjesec za redom. U Hrvatsku i dalje ulažu tradicionalni partneri poput Austrije, Nizozemske i Njemačke.

Državne investicije idu dalje. 'Nisu upitne jer dobar dio kapitalnih investicija je vezano za predpristupne fondove u ovoj godini', rekao je Slavko Linić, ministar financija. I ministar Hajdaš Dončić misli da država svoje investicije ne smije dirati rebalansom. 'Ako krešemo investicije, krešemo gospodarski rast, borit ću se do zadnjeg da nema kresanja državnih investicija iz mog proračuna', rekao je Hajdaš Dončić. Ali u Hrvatskoj ni to nije nepoznanica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene