Suradnik portala Crometeo.hr 'oboružan' foto opremom dva je sata proveo u munjolovu na području poluotoka Pelješca i snimio niz predivnih fotografija.


Već u prvih 9 dana ovogodišnjeg listopada u dijelovima Dalmacije premašen je oborinski prosjek za cijeli mjesec, a i dalje toplo Jadransko more pravi je generator kišnih oblaka posljednjih dana, piše Crometeo.hr.

>>Nakon promjenjivog vremena, zatopljenje dolazi u...

Vezani članci Sunčano vrijeme u Zagrebu - 3 Planirali ste roštiljati? Doznajte kakvo nas vrijeme očekuje za Praznik rada Sunčano vrijeme (Foto: Borna Filic/PIXSELL) I danas će gotovo posvuda biti kiše, ponegdje i izraženije. Doznali smo kad nas konačno očekuju ljepši dani

Područje poluotoka Pelješca u srijedu navečer zabilježilo je nekoliko neverina s pljuskovima i grmljavinom. Suradnik portala Ivica Trojanović iz Orebića, fotografirao je večernje nevrijeme, a jedan je grom udario vrlo blizu mjestu snimanja. O svom je iskustvu Ivica ispričao:

'Prvo me nevrijeme uhvatilo na moru dok sam sa sinom Ivom, oko 19 sati navečer. Vadi smo parangal. Tad nisam ni mogao slikavati nevrijeme od siline pljuska. Jedva smo se izvukli, nekoliko munja je udarilo vrlo blizu.

Pošli smo doma nikad mokriji! Uzeo sam tada svoju opremu i krenuo nazad na obalu. Bilo je u više valova jakih pljuskova. Iako sam pohvatao na desetke fotografija munje, one prave su došle tek na kraju, kada je grmljavinski oblak krenuo put Dubrovnika.

Gromove fotografiram starim Lumixom DMC-FZ, kojeg imam već 7-8 godina. Zgodan mi je zbog ekspozicije 60, a novijeg Sonyja DSC HX 200V 'čuvam' za manje rizične situacije.

Neveru sam fotografirao oko dva sata, od 21 do 23 sata. Dosta munja je udarilo jako blizu, a jako puno sam ih izgubio dok je aparat obrađivao fotke. Da nas je bilo više sa više aparata, to bi bila ludnica. Obično me zezne kiša kao i ostalu ekipu ili jači vjetar, pa to trese aparat. Velik problem je i naći sigurno mjesto s dobrim pogledom.

Ja obično fotografiram s mjesnog groblja, Franjevačkog samostana ili jedne lokacije blizu rive. Međutim tu jako često munje udaraju u okolne čemprese. Sina u munjolov vodim sa sobom samo kada sam siguran da je on siguran. A kad drmne blizu grom, kakav je osjećaj..pa to se ne da opisati riječima ! To treba doživjeti i preživjeti!', ispričao je autor ovih fotografija Ivica Trojanović iz Orebića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook