Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremno još 200.000 vreća s pijeskom

FOTO Proglašeno IZVANREDNO stanje na Dunavu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje u Podunavlju iz napete prerasta u dramatičnu, a u dvije županije proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava.

Ukoliko se nalazite na području ugroženom od poplava i snimate ili fotografirate trenutno stanje, vaše snimke i fotografije pošaljite na moj.report@novatv.hr i mi ćemo ih objaviti.

Pročitajte i ovo Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu Slika nije dostupna Fascinantni prizori FOTO Panoramski pogled na monstruozni vodeni val

Iako još nije vrhunac vodenog vala u Hrvatskoj, sva raspoloživa sredstva i ljudstvo podignuto je na noge u Podunavlju, odnosno Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić proglasio je danas je u 11:30 sati izvanredno stanje za poplavom ugrožena područja u županiji.

>> Vukovar zbog poplava ostaje bez javne rasvjete, osječki Zoološki vrt spreman za evakuaciju!

Šišljagić je na konferenciji za novinare u Osijeku rekao kako je na sjednici županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje proglasio izvanredne mjere obrane od poplave 'zbog ozbiljnosti situacije i vodenoga vala koji se očekuje tijekom vikenda, najvjerojatnije u petak', te zbog stalnog rasta vodostaja Dunava i Drave.

'Za sada je sve pod kontrolom i nema ugroze za stanovništvo ni u jednom dijelu ugroženog područja, ali su sve službe spremne i u stanju pripravnosti', poručio je.

Šišljagić je istaknuo da su do detalja razrađeni svi planovi i obavljene sve aktivnosti te da je sve spremno za obranu od poplava, a ako zatreba i evakuacija stanovništva. Istaknuo je kako su spremni i helikopteri te da je jedan već stigao u Osijek, a angažirano je oko tisuću vojnika koji pojačavaju nasipe i rade sve što je potrebno.

Župan je zahvalio svim službama koje rade na obrani od poplava i načelnicima ugroženih općina.

Najviše nasipa kod Batine, spremno još 200.000

Šišljagić je upozorio kako ne treba stvarati paniku zato što ima mjesta na kojima izbijaju podzemne vode koje vatrogasci i ostale službe ispumpavaju. Istaknuo je kako je u nasipe, najviše kod Batine, ugrađeno oko 53.000 vreća s pijeskom, a spremno je još gotovo 200.000 vreća. Župan Šišljagić zahvalio je svim županijama koje su ponudile pomoć te državnim institucijama.

Vodostaj Dunava u Batini u 13 sati mjerio je 755 centimetra i u stalnom je porastu. Voda je u Batini jučer već došla do obiteljskih kuća, ali podzemnim putem pa su se jučer ulagali napori u njezino ispumpavanje nazad u Dunav.

Vatrogasci su već jučer intervenirali u općini Dražu, u sklopu koje je Batina, tako što su dovezli dvije cisterne pitke vode jer su službe županijskoga Zavoda za javno zdravstvo analizirale vodu i ocijenile da nije za piće.

Vodostaj rijeke Drave u Osijeku isto tako je u stalnom porastu i trenutno iznosi 468 centimetara, a na snazi su redovne mjere obrane od poplave.

O ozbiljnosti situacije govori i činjenica da su na današnjoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje bili i zapovjednik Civilne zaštite Robert Mikac i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Oni su bili i na konferenciji za novinare.

Đuroković je rekao da je 'situacija čvrsto pod kontrolom' te da trenutačno nema opasnosti za ljude i životinje. No, naglasio je da 'svi moraju biti spremni i na najcrnju moguću varijantu'.

Župan Šišljagić, nakon konferencije za novinare, s članovima Stožera za zaštitu i spašavanje te s Mikcem, Tucakovićem i Đurkovićem otišao je u obilazak ugroženih mjesta, ponajprije nasipa kod Batine.

Vukovar spreman za vrh vodenog vala

U Vukovaru Dunav je dramatično narastao i trenutno iznosi 680 cm.

Rukovoditelj obrane od poplava za Vuku i Bobotski kanal Mario Spajić, naglasio je kako je u Vukovaru sve spremno za dolazak vrha vodenog vala, a da su Hrvatske vode, kao subjekt zadužen za obranu od poplava, visokom su ocjenom ocijenile suradnji s vukovarskim i vukovarsko-srijemskim Stožerom zaštite i spašavanja te koordinaciju svih uključenih u obranu od poplava.

Vrh vodenog vala bit će niži od 720 cm

Spajić je potvrdio da Dunav u Vukovaru raste za oko 1,5 centimetara na sat, no procjene Hrvatskih voda govore da će vrh vodenoga vala u Vukovaru biti niži od povijesnog maksimuma i kretati se oko 720 centimetara.

Upomoć stigli i branitelji iz Zagreba

Ljudstvu angažiranom na obrani od poplava u Vukovaru jutros u 5 sati priključilla su se 42 člana Udruge branitelja Vukovara grada Zagreba koji su autobusom doputovali u Vukovar.

'Angažirani smo na punjenju vreća i taj ćemo posao raditi sve do večeras kada se vraćamo nazad u Zagreb jer su stručne službe procijenile da naš dodatni angažman nije potreban', izjavio je predsjednik udruge branitelja vukovara grada Zagreba Damir Jašarević.

Zagrebačke branitelje obišao je i vukovarski gradonačelnik željko Sabo koji se još jednom zahvalio i njima i svim dragovoljcima i profesionalcima na njihovim naporima da obrane grad od vodenog vala.

'Vukovarska ljubav i ljubav za Vukovar su se ujedinile i u obrani od poplava', rekao je tom prigodom Sabo.

Spašena dva laneta

Iako je proglašeno izvanredno stanje, nasipi u Vukovaru nisu ugroženi. Dunav, međutim, vraća vodu u rijeku Vuku pa se rijeka izlila i voda približila manjem broju kuća uz nju. Stanovnici su dobili vreće s pijeskom i postavljene su brane pa se ne očekuju veći problemi oko rijeke Vuke.

Sinoć je u prigradskom dijelu Vukovara spašena su dva laneta, dok su lokalni stanovnici izvlačili čamce iz nabujalih voda. Životinje su predane udruzo 'Daj šapu', koja će ih proslijediti dalje u azil.

Crveni križ spreman

Iz Crvenog križa oglasili su se priopćenjem i istaknuli kako sudjeluju u organizaciji i pripremama obrane od nadolazećeg vodenog vala.

'Hrvatski Crveni križ na svim razinama organiziranosti, od općinskih društava Crvenog križa do nacionalne razine, sudjeluje u pripremama za prevenciju i obranu od mogućih posljedica vodenog vala.

Kako bismo što spremnije odgovorili na moguće izazove Hrvatski Crveni križ stavio je u pripravnost i materijalne i ljudske kapacitete u županijama središnje i sjeverne Hrvatske.

U slučaju najgoreg scenarija moglo bi doći do evakuacije ljudi na području Baranje gdje bi trebalo zbrinuti izmedu 6.000 i 10.000 ljudi.

Na području rada Gradskog društva Crvenog križa Vukovar, gdje se u subotu i nedjelju očekuje ekstremno veliki vodeni val Dunava, poduzimaju se preventivne mjere u cilju zaštite gradana i njihove imovine. U akciji sudjeluju volonteri Crvenog križa, civilna zaštita, pripadnici Hrvatske vojske i gradske tvrtke.

Ravnateljica Crvenog križa u Vukovaru sudjeluje u radu Stožera za zaštitu i spašavanje dok su volonteri Crvenog križa uključeni u akciju opskrbe vodom i hranom za civilnu zaštitu i gradane koji svakodnevno sudjeluju u punjenju vreća s pijeskom. Dnevno je u ove pripremne aktivnosti
uključeno oko 200 ljudi
', stoji u prioćenju. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene