Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sramotno mučenje

FOTO Pakao na lancu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potresna priča o zlostavljanim psima dolazi iz Čakovca.

Volonteri čakovečke udruge za zaštitu životinja Prijatelji životinja i prirode svaki se dan na terenu suočavaju s realnosti napuštenih životinja, dijele njihove priče i pokušavaju im pomoći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Detaljni vodič Abeceda oživljavanja životinje: Znate li kako pravilno reanimirati psa ili mačku? Slika nije dostupna Zahvalio svima što brinu Bandić obišao Dumovec nakon potresnih svjedočanstava volontera: ''Ni jedan kućni ljubimac ne zaslužuje patnju''

>> VIDEO Ranjeni vepar potražio utočište bijegom kroz Jasenovac

Udruga poslala fotografije koje zbog uznemirujućeg sadržaja ne objavljujemo u izvornom obliku, a na kojima se vide stravične posljedice držanja pasa na lancu.

Od vlasti traže, s obzirom na potresna iskustva s terena, mogućnost uvrštenja u Zakon o zaštiti životinja, odredbe o zabrani držanja pasa na lancima. 'Najgori i najstresniji trenuci za nas volontere su stravične situacije kad se suočavamo sa situacijama držanja pasa na lancima', ističu iz udruge, a dokaze su i više nego zorno dočarali fotografijama, koje su poslali medijima.

Ovo su priče o četiri psa, svaki je iz drugoga kraja Hrvatske – Floki je iz blizine Čakovca, Žućo iz Daruvara, Medo iz Zagreba, a Lesi također iz sela nedaleko Daruvara. Njihove su priče gotovo iste, jednog su dana nekome bili vjerni prijatelji, a onda su tim istim ljudima dosadili, pa su ih vezali na lanac i zaboravili.

Medo

Medo je bio u zagrebačkim Šestinama, zatvoren u dvorište kuće u kojoj je živjela oveća obitelj. Nije imao kućicu, spavao je kraj staroga štaglja, a nakon što su susjedi koji su ga hranili otišli na put, hranio se zelenim jabukama s obližnjeg stabla. Bez krova nad glavom, s vodom od kišnice, bez hrane živio je mjesecima. nesretni pas nije umro od gladi, jer bi mu ponekad netko iz samilosti bacio koricu kruha preko ograde.

Onda su susjedi otputovali i on je ostao sam, bez mogućnosti da se spasi s lanca, bez mogućnosti da ode negdje i sam potraži hranu. Kad je već gotovo sasvim onemoćao, primijetio ga je drugi susjed, pozvao volontere zagrebačkih udruga i na kraju čakovečke volontere, koji su ga spasili s lanca, ali ni uz najbolju njegu i višemjesečnu borbu za njegov život nisu mu uspjeli pomoći. Bio je prepun glista, kost i koža, potpuno onemoćao.

Volonterima je kao jedina utjeha ostalo što je pod kraj života osjetio barem malo ljubavi i pažnje koje svako živo biće zaslužuje.

Floki

Floki je iz Čakovca, trebao je izrasti u velikog njemačkog ptičara, ali nije. Ostao je na kratkim zakržljalim nožicama, karikatura od psa, jer je cijelo svoje djetinjstvo proveo na lancu, više gladan i žedan nego sit. Čakovečki volonteri su ga pronašli slučajno, kad su jednom voćnjaku brali šljive. Nije čak bio niti vezan na lancu već na hrđavoj žici koja se duboko usjekla u njegov vrat. Težio je tek devet kila, imao je na stotine krpelja po sebi i bio je pun nametnika. Volonteri su ga dugotrajnom terapijom spasili, ali Floki i danas kopa zemlju u potrazi za crvima jer je to bila jedina hrana koju je mogao pronaći na svojih metar i pol hrđave žice.

Lesi

Lesiju je umro skrbnik, a rodbina ga nije htjela, pa su ga ostavili samog i zavezanog lancem u trošnoj kućici da skapava od gladi i žeđi. On je imao sreće, mnogi nisu. Pronađen je, operiran i spašen,no mnogi psi poput njega nisu imali tu sreću, ističu čakovečki volonteri.

Žućo

Žućo je pretrpio rane i bolove kakve mnogi psi nikad nisu. I on je ostavljen vezan za lanac koji mu je potpuno urastao u vrat. Samo zato jer je to dozvoljeno, kažu čakovečki volonteri.

'Odredbom protiv držanja pasa na lancima napravit ćete mnogo za te divne životinje koje svoju vjernost često plaćaju teškim zanemarivanjem i vrlo često smrću od izgladnjivanja jer si pas vezan na lanac ne može sam nikako pomoći', poručuju mjerodavnima iz čakovečke udruge za zaštitu životinja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene