Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djelatnici jedne farme u Kloštar Ivaniću fotografirali su pomalo neobičnog kukca, a 'misterij' je razriješen u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.


Na redakcijski nam je mail proteklog tjedna pristigla fotografija leptira. Leptir je na prvi, nestručni pogled djelovao poprilično velik.

Vezani članci Slika nije dostupna Možete li je uopće prepoznati slavnu ljepoticu? Slika nije dostupna Pijan autom naletio na biciklista koji je od zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici

Upravo je njegova veličina ponukala djelatnike s farme koka nesilica u Kloštar Ivaniću da nam fotografiju i pošalju, a mi smo se raspitali o kakvom se to neobičnom kukcu radi. I tako, dr. Martina Šošić iz Hrvatskog prirodosvnog muzeja razotkrila je 'misterij'.

>> Zagreb: Snimili velikog i neobičnog leptira

'To je vrsta leptira koja se zove Saturnia pyri ili veliko noćno paunče. Obzirom da leptire dijelimo uglavnom prema periodu aktivnosti, ali i prema građi tijela na danje i noćne, ovo je noćni leptir. Dakle noćna je vrsta, nije rijetka, najveći je europski i hrvatski noćni leptir, obično imaju jednu generaciju, jer leptiri mogu imati više generacija godišnje, što ovisi o njihovoj biologiji, ali i o razvojnom ciklusu i nadmorskoj visini i sl.', ispričala je za Dnevnik.hr dr. Martina Šošić, jedna od voditeljica središnje Zbirke danjih leptira Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook