Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte fotografije

FOTO Najjači potres u 20. stoljeću dogodio se na današnji datum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najjači potres u 20. stoljeću, a vjerojatno i u povijest pogodio je 1960. godine na današnji datum Valdiviju u Čileu. Potres je bio jačine 9,5 po Richteru i odnio je više tisuća života.

Epicentar najjačeg potresa u povijesti, kako ga naziva Earthquake Hazards program, bio je oko tisuću kilometara od glavnog grada Čilea, Santiaga.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina"

Prije velikog potresa 22. svibnja, dogodila su se četiri veća od 7 stupnjeva po Richteru. Uslijedio je tsunami koji je pogodio nekoliko država.

>> Potres magnitude 6,8 u vodama Čilea

Život je samo u Čileu izgubilo oko 1.600 ljudi, 3.000 ih je ozlijeđeno, dok ih je dva milijuna ostalo bez doma. Rascjep na tlu koji se dogodio kao posljedica potresa stoljeća bilo je dugačak 1.000 kilometara. Od Lebua do Puert Aisen.

Dan nakon potresa valovi na japanskom otoku Honshu bili su visoki pet metara te uništili 1.600 domova. Tsunami je uzrokovao smrt 61 osobe na Havajima. 138 mrtvih bilo je u Japanu, 32 osobe izgubile su život na Filipinima, a materijalna šteta na zapadnoj obali SAD-a bila pola milijuna dolara.

Bio je to najjači potres koji se dogodio u 20. stoljeću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene