Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ležerna šetnja

FOTO: Josipović i Pahor zaigrali košarku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i novi slovenski predsjednik Borut Pahor prošetali su u četvrtak poslije podne središtem Zagreba nakon sastanka na Pantovšćaku posvećenog Ljubljanskoj banci i općenito unaprjeđenju odnosa dviju država.

Tijekom ležernijeg dijela posjeta slovenskog predsjednika Zagrebu Josipović i Pahor su popili kavu na Cjetnom trgu te se prošetali do Trga bana Jelačića gdje su posjetili izložbu posvećenu slovenskom turizmu i promidžbi predstojećeg Europskog prvenstva u košarci koje se najesen održava u Sloveniji.

‘Zahvalan sam Zagrebu što radi na promicanju ovoga prvenstva. To je velika stvar za Sloveniju, nadam da će doći veliki broj hrvatskih navijača i da će Slovenija pobijediti Hrvatsku’, kazao je Borut Pahor.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

>> Pahor stigao u Hrvatsku, ovaj put kao predsjednik

Hrvatska na Eurobasketu igra u Celju zajedno s domaćinom Slovenijom, braniteljem naslova i osvajačem srebrne medalje na OI u Londonu Španjoslkom te Poljskom, Gruzijom i Češkom. Dvojica predsjednika okušala su se i u pucanju na koš i tu je, kako je rekao predsjednik Josipović, rezultat završio prijateljski 0:0.

Hrvatski šef države zaključio je da dvojica predsjednika nisu baš najbolji u košarci. Pritom se osvrnuo i na sutrašnji sastanak u Hrvatskoj gospodarskoj komiri, kazavši da su dvije zemlje međusobno četvrti gospodarski partneri.

‘To je relativno dobro za naša mala gospodarstva’, kazao je Josipović, dodavši da bi međusobna gospodarska suradnja mogla još više jačati.

Tijekom šetnje po zagrebačkom središtu dvojica predsjednika porazgovarala su s gimnazijalcima, studentima i prolaznicima. Slovenski predsjednik Pahor jako se razveselio tamburašima koji su mu na Trgu bana Jelačića odsvirali slovensku polku ‘Na golici’. Ispred hotela Dubrovnik, oratorijski zbor zagrebačke župe svetog Marka odpjevao je predsjedničkom dvojcu Beethovenovu ‘Odu radosti’, neslužbenu himnu EU.

Netom prije šetnje po zagrebačkom središtu, Pahor je u Hrvatskom nacionalnom arhivu razgledao Valvasorovu grafičku zbirku pohranjenu u metropolitanskoj knjižnici Zagrebačke nadbiskupije.

Zagrebački biskup Aleksandar Ignacije Mikulić je 1690. godine otkupio bogatu knjižnicu kranjskog plemića geografa povijesničara kartografa, crtača i člana Kraljevskog društva Janeza Vajkarda Valvasora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene