Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ford dolazi u Hrvatsku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sinjskoj gospodarskoj zoni Kukuzovac, na oko 160 hektara već raskrčenog terena, američki div Ford Motor Company gradit će tvornicu automobila

Posao vrijedan oko pola milijarde dolara dogovara se od početka ove godine u najstrožoj tajnosti, a glavni pregovarač s uglednom svjetskom konzultantskom tvrtkom, koja zastupa FMC, jest Vladina Agencija za promociju izvoza i ulaganja, neslužbeno saznaje Večernji list.

Pročitajte i ovo Brett Kavanaugh (Foto: AFP) Niječe optužbe Kandidat za američki Vrhovni sud suočava se s optužbama za seksualno napastovanje Radnici na pokretnoj traci u Fordu dobivaju ezoskeleton prsluke (Foto: Profimedia) Za lakši posao Revolucija u Fordu: Radnici na pokretnoj traci dobili "robotske prsluke"

Naime, Ford već neko vrijeme traži pogodan teren za gradnju tvornice. U konkurenciji je bilo 12 europskih zemalja. U prvom krugu pregovora govorilo se o dvadesetak mogućih lokacija u Hrvatskoj, a Amerkanci su odabrali Sinj. 

Prednosti su gradića u Cetinskoj krajini dovoljno velik teren, mogućnost gradnje cjelokupne infrastrukture, blizina luke Split i dovoljan broj "raspoložive radne snage". Velika je prednost Kukuzovca i napušteni vojni kompleks u neposrednoj blizini gospodarske zone, koji američki investitor vidi kao idealno rješenje za eventualno širenje posla u Hrvatskoj.

Osim veličine terena, Ford Motor Company ima cijeli niz zahtjeva. Traži se kvalitetna željeznička veza sa Splitom, dovoljno jaki izvori električne energije, dovođenje plina na buduće gradilište i aerodrom. 

Uz potporu državnih vlasti, sinjski poglavari pristat će na sve uvjete kako bi u svoj kraj doveli najveće greenfield ulaganje u povijesti Hrvatske, u kojemu bi radno mjesto pronašlo više od 5000 građana.

'Uglavnom baratate točnim podacima. Ali, konačna odluka o gradnji u Sinju još nije donesena. U igri je još jedna lokacija u Europi. Ne mogu potvrditi da je riječ o Fordu, ali mogu reći da je lokalna vlast u Sinju iznimno angažirana na projektu',  kazao je ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Slobodan Mikac. Unatoč tome, gradonačelnik Sinja Nikola Tomašević ustraje na tvrdnjama kako o dolasku Forda ne zna ništa.

'Joooj! Kad bi to bila istina, nema sretnijeg od mene. Eto, ako se dogodi nešto slično, vas ću pozvati da budete kum tvornici',  kaže gradonačelnik Tomašević. I direktor Gospodarske zone Kukuzovac Velibor Milošević tvrdi kako ne zna ništa o dolasku automobilske industrije u Sinj.

'Pregovaramo s više investitora, ali ništa od toga nije ni slično ovome što vi navodite ustrajan je Milošević. Konačnu odluku o dolasku u Hrvatsku Ford bi trebao donijeti za oko mjesec dana', najavio je S. Mikac iz Agencije za poticanje izvoza i ulaganja, domećući kako bi, kad se potpišu ugovori, gradnja tvornice s oko 5000 radnih mjesta trebala početi 2009. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene