Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić izabrana je među sedam najmoćnijih feministkinja svijeta koju je napravio američki časopis Forbes.


Forbes je za ovu priliku pozvao uglednu američku spisateljicu Eve Ensler, autoricu među ženama kultne knjige 'Vaginini monolozi', da složi listu najmoćnijih svjetskih feministkinja. Ensler se odlučila za sedam imena, a među njima se našlo i ime Zagrepčanke Rade Borić.

Vezani članci Sabornici u samoizolaciji - 5 Već troje zastupnika u samoizolaciji, u Saboru vrije: "Obratit ćemo se Ustavnom sudu!" Rada Borić i Andrija Jarak - 2 Rada Borić o obnovi Zagreba nakon potresa: "Grad Zagreb ima skoro 5000 svojih stanova, a jedva je 20-ak izdvojio za te ljude"

'Oksimoron je identificirati sedam svjetskih najmoćnijih feministkinja jer je isključivost takvog izbora tipična patrijarhalna konstrukcija. Ipak, nisam mogla odoljeti prilici za isticanje velikog i često nevidljivog rada nekih feministkinje', istaknula je Ensler u objašnjenju svojeg izbora. Uz Hrvaticu Borić na listi su se našle Malalai Joya iz Afganistana, Stephen Lewis iz Kanade, Amerikanka Pat Mitchell, Agnes Pareiyo iz Kenije, Christine Schuler-Deschryver iz Konga te Vandana Shiva iz Indije.

>> Nejednakost žena: U svijetu samo 11 premijerki i 7 predsjednica

>> Premijerka Kosor dobila nagradu za ženu godine

Inače, Rada Borić je predstavljena kao jedna od ključnih europskih aktivistica. U Hrvatskoj je najveću pažnju javnosti imala borbom za revitalizaciju rada ugledne spisateljice i novinarke Marije Jurić Zagorke.