Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Časopis Glamour odlučio

Premijerka Kosor dobila nagradu za ženu godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor nalazi se među dobitnicama nagrade Žena godine 2010. koju dodjeljuje američki ženski časopis Glamour.

Premijerka Kosor jedna je od 18 predsjednica država ili vlade u svijetu kojima je ove godine pripalo to ugledno priznanje, koje časopis Glamour dodjeljuje od 1990. godine, pa nagrada ove godine slavi 20. obljetnicu. 'Ženski šefovi država: Izabrane', skupni je naziv za 18 dobitnica nagrade iz svijeta politike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Doprinijela ravnopravnijem položaju žena Ksenija Kardum nominirana za ženu godine

>> Jadranki Kosor nagrada 'Biser mudrosti'

>> Kosor u Mostaru proglašena regionalnim liderom

U kategoriji u kojoj je premijerka Kosor dobila nagradu dobitnice su i njemačka premijerka Angela Merkel, predsjednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner, predsjednica Federacije BiH Bojana Krišto, te predsjednice Liberije, Litve, Kostarike, Kirgistana, odnosno premijerke Slovačke, Bangladeša, Islanda i Australije. Iz Finske su nagradu dobile i premijerka i predsjednica jer je ta država u kojoj obje ključne uloge drže žene.

'To su doslovno, najmoćnije žene svijeta: 18 aktualnih predsjednica i premijerki. Taj se broj gotovo udvostručio od 1990-ih i te čelnice sada mijenjaju smjer povijesti, ne samo za žensku polovicu svijeta, već za sve nas', piše Glamour u popratnom tekstu uz objavu imene nagrađenih.

Nagrade dobile i Julia Roberts te Cher

Na svečanoj dodjeli nagrada idućeg tjedna u New Yorku, političarke - dobitnice priznanja predstavit će američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Susan Rice, koja je 2009. nagrađena kao Žena godine.

Među ostalim su dobitnicama ovogodišnjeg priznanja jordanska kraljica Rania, glumica Julia Roberts, pjevačica Cher, modna kreatorica Donatella Versace, pjevačica Fergie, te sportašice Lindsey Vonn, Mia Hamm i Lisa Leslie.

Nagrađene su i somalska liječnica dr. Hawa Abdi, koja vodi kamp s 90.000 izbjeglica u blizini glavnog grada Mogadishua, Katie Spotz, najmlađa osoba koja je sama preveslala Atlantik, i Constance McMillen, tinejdžerica iz američke savezne države Mississippi, koja je tužila školu jer joj nije dopustila da joj pratnja na maturalnoj zabavi bude njezina lezbijska partnerica. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene