Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KZbog objave tajnih podatak

Hartmann osuđena zbog nepoštivanja suda u Haagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša glasnogovornica kažnjena je novčanom kaznom od 7.000 eura.

Francuska novinarka Hartman, koja je radila kao glasnogovornica suda u Haagu sedam godina, kriva je zbog objave tajnih podataka o upletenosti srbijanske vlade u ratne sukobe u Bosni i Hercegovini tijekom devedestih, presudio je sud u haagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog zahtjeva obrane ICTY: Odgođeno suđenje Florence Hartmann Slika nije dostupna Florence Hartmann odbila se izjasniti o krivnji

'Optužena se osuđuje na novčanu kaznu od 7.000 eura koju mora platiti u dvije rate. Prvu ratu mora platiti do 14. listopada 2009., a drugu do 14. studenoga 2009.', rekao je na izricanju presude u Haagu predsjedavajući sudac Bakone Moloto. Obrazložio je da je optužena 'svjesno i hotimično sudjelovala u ometanju pravde objelodanjivanjem tajnih podataka u svojoj knjizi Mir i kazna: Tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa'.

Također je, dodao je, 'suprotno nalogu Žalbenog vijeća, objavila povjerljive informacije u članku pod nazivom Prikriveni ključni dokazi o genocidu koji je objavio Bosanski institut'. 'Vijeće je zaključilo da je optužena objavila podatke koji su u tom trenutku bili povjerljivi, a povjerljivi su i danas', kazao je sudac i pojasnio da ICTY ima 'inherentnu nadležnost kazneno goniti osobe optužene za nepoštivanje Suda'.

Hartmann svom izdavaču duguje 10.000 eura

Objašnjavajući presudu, sudac je rekao da je prilikom odmjeravanja kazne uzeto u obzir više čimbenika, od toga da optužena svojim djelovanjem može 'odvratiti suverene države od suradnje sa Sudom' do činjenice da knjiga koju je napisala 'nije doživjela uspjeh te svom izdavaču duguje 10.000 eura'.

Tužitelj Bruce MacFarlane tražio je da se nekadašnja glasnogovornica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju novčano kazni svotom od sedam do 15.000 eura zbog nepoštivanja suda jer je objavila tajne podatke.

Optužnica je teretila 46-godišnju Hartmann, za nepoštivanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu 'Milošević'. Nekad novinarka francuskog lista Le Monde, Hartmann je objavila tajne podatke u rujnu 2007., u svojoj knjizi 'Mir i kazna' i u članku 'Prikriveni ključni dokazi o genocidu' koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut. Hartmann je bila glasnogovornica ICTY-jeva tužiteljstva od 1999. do 2006. Pravila Haškog suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora i/ili novčanu kaznu do 100.000 eura za nepoštivanje suda. (D. Ma./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene