Valter Flego (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Valter Flego (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Nositelj liste Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament Valter Flego u subotu je na konferenciji uza novinare u Čakovcu rekao da će u slučaju osvajanja mandata njegovo sljedeće radno mjesto biti u Bruxellesu.


„Te dvije funkcije su nespojive i tada više neću biti istarski župan“, odgovorio je na pitanje novinara hoće li u slučaju osvajanja mandata ostati istarski župan ili ići u Europski parlament.

Vezani članci Videozid Vjekoslava Đaića o glasanju na izborima za Europski parlament (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Europski izbori: U nekim se članicama neizlazak na izbore kažnjava s čak 1000 eura Ivica Puljak (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Puljak: Dosadašnji europarlamentarci nisu dovoljno zastupali Hrvatsku i Europu kakvu želimo

Osvrnuo se i na posljednje ankete prema kojima stranke okupljene oko Amsterdamske koalicije trebaju osvojiti barem jedan mandat. „One ankete koje su se bavile našim strankama pojedinačno davale su nam šanse kakve su nam davale, ali posljednji tjedan napravljene su tri ankete koje nas navode zajedno kao Amsterdamsku koaliciju i prema svima njima imamo minimalno 11 posto podrške“, kazao je Flego te istaknuo kako je to između jednog ili dva zastupnika, ali da uz dobru kampanju, u sljedećih 85 dana koalicija može samo rasti.

Boravak u Čakovcu iskoristio je kako bi se obratio građanima kojima je kazao kako dvije najrazvijenije županije; Međimurska i Istarska nemaju dovoljno razumijevanje države. Smatra kako je riječ o krajevima koji prednjače po indeksu gospodarske snage, broju poduzetnika, BDP-u per capita, a bili bi i još uspješniji kada bi Vlada dozvolila da se još jače uz pomoć EU fondova razvijaju.

Indeks razvijenosti u mnogome nas koči i ograničava, a država bez ikakvog razloga ne razumije naše potrebe i ne dozvoljava nam da budemo još uspješniji“, poručio je i dodao kako s tim temama neće ići samo prema Vladi i Saboru, nego i sugovornicima u Europi.

Flego se osvrnuo i na podatak prema kome je naša zemlja na pretposljednjem mjestu prema uspješnosti privlačenja sredstava iz EU fondova sa samo 15 posto apsorpcije svih fondova te poručio kako se to može, mora i hoće promijeniti.

U Čakovcu je boravila i šesta s liste Amsterdamske koalicije Marina Gradišer koja je rekla da se zalaže za Europu istih šansi u kojoj će svi imati iste uvjete i mogućnosti za ostvarenje svojih ciljeva bez obzira iz koje zemlje ili naroda dolazimo.

„Poticat ću izvrsnost, kompetenciju i znanje kako bismo stvorili uvjete da mlade zadržimo u Hrvatskoj, a ne da moraju ići u inozemstvo trbuhom za kruhom“, poručila je dodavši kako će se posebno boriti za ravnopravan položaj žena i rušenje stereotipa o postojanju poslova koje žene ne mogu raditi. (Hina)