Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Akcija popularizacije fizike među školarcima područnih škola u hrvatskim selima koju provode profesori fizike sa zagrebačkog PMF-a u Kistanjama se pretvorila u pravi misterij. Prije svega za odrasle. Bili su uvjereni da su im u posjet stigli izvanzemaljci.


Kavicu uz škljocanje upaljača i tek pokoji cvrkut ptica, prekinuo je čudan zvuk i još čudniji prizor. Jedna leteća kugla iznad glava mladih Kistanjaca, a milijun pitanja. 'Prevarili su nas fizičari, mislili smo da je stvarno NLO', rekao je jedan mještanin. Cilj je fizičara na njihovim putovanjima privući dječju pažnju za pokuse, pojasniti im osnove fizike, a odrasle malo nasanjkati. Iz zasjede promatraju reakcije. Ništa čudno kažu u tome, što promatrači ostaju zaprepašteni.

'Onaj tko prvi put vidi da kugla lebdi bez ikakvog povoda, a ne vidi onaj ostali dio mehanizma, naravno da može pomisliti na NLO', rekao je fizičar Hrvoje Mesić. I samo što su pomislili na fotoaparate i nazivanje novinara slijedi otkrivanje trika. Čim vide mehanizam, svi kažu da su upravo i sumnjali u čuda fizike. I u Kistanjama je uz leteću kuglu tako proslavljena prava pravcata fešta od fizike. Kažu Kistanjci, prevariti ih se može sam jedanput. Poručuju fizičarima, dogodine, smislite bolji trik.