Zahvaljujući fiskalizaciji tijekom prošle godine izdano je više od dvije milijarde računa. Najviše je promet porastao kod ugostitelja, i to za 40 posto u odnosu na 2012. godinu.


Fiskalizacija je dala rezultate. Tijekom 2013-te godine izdano je više od dvije milijarde računa na iznos veći od 127 milijardi kuna. Drugim riječima - potrošili smo više od jednog cijelog hrvatskog proračuna.

Najviše je promet porastao kod ugostitelja, i to za 40 posto u odnosu na 2012. godinu. To je pretvoreno u kune oko 2 milijarde i 600 milijuna kuna. Rastao je i promet u trgovini na malo. I to su podaci iz 2013. godine, uspoređeni s 2012. kada nije bilo fiskalizacije.

Evo što je obilježilo prvu fiskalnu godinu!

Vezani članci Slika nije dostupna Porezna: Pečatit ćemo i zbog 10 kuna viška! Slika nije dostupna POREZNA NA NOGAMA: Prijete našim inspektorima i njihovim obiteljima!

Inače, cijeli ovaj proces fiskalizacije, nailazio je na brojne otpore, postojali su razni izgovori npr. da nemaju internet i slično, no, bilo je i onih koji su, poput vlasnika jednog zagrebačkog restorana restorana, prihvatili ono što se mora. Koliko je ukupno novca više leglo u državnu blagajnu znat će se tek kada se obrade porezne prijave.

Porezna uprava zna broj računa

Vlasnik restorana Božo Popović teško bi prebrojao koliko je računa u godinu dana izdao. 'Iskreno, nisam ni gledao, kako smo radili prije, tako radimo i sada, ništa specijalno se nije dogodilo', rekao je i dodao kako na zagrebačkoj Kajzerici jedino imaju problema s internet vezom koja se stalno prekida.

Broj računa zato zna Porezna uprava, ali i rezultate fiskalizacije. Ugostitelji su u 2013. godini promet povećali za 40 posto, ili za 2,600 milijardi kuna. Otpora je bilo - pogotovo na tržnicama, a sukobi se rješavali i šakama. No, danas su na njih naučili i trgovci.

PADA NOVI REKORD: Evo koliko Hrvati troše!

'Navikli smo se na fiskalnu blagajnu i normalno radimo sve kao i prije', kaže jedan od prodavača. Navikli su se i kupci pa tako jedan od njih kaže da se osjeća sigurnije i osjeća veću kontrolu nad trgovinom.

Lovilo se u mutnom

A zbog fiskalnih računa i promet u trgovini je porastao. I to za 14 posto ili 5 milijardi i 200 milijuna kuna. Lovilo se u mutnom. Pa je tako primjećeno višestruko korištenje istog računa, vrijeme usluge nije na računu, netočni nazivi artikala (naručena pizza, račun za ćevape), prijava računa s 0,00 kn, izdavanje fotokopija. 'I dan danas 30-ak posto naših poreznih obveznika koje nadziremo čini nepravilnosti i još smo u prisili da im pečatimo radnje i tako dalje', kaže Josip Lozančić, pomoćnik ravnateljice Porezne uprave.

Takvih je bilo više od tisuću. A samo kazni, država je naplatila više od 11 milijuna kuna. Fiskalizacija je otkrila i neke stvari o navikama Hrvata. Najviše vole trošiti petkom. Ali jedne srijede izdano je najviše fiskalnih računa - bilo je to 14. kolovoza, dakle srijeda prije produženog vikenda.

Sami građani prijavili su oko 5 tisuća nepravilnosti, a inspekcije porezne uprave utvrdile su nepravilnosti u 6 tisuća nadzora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook