Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dug od 36 milijardi kuna

Korisna informacija za 324 tisuće Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo 2 tjedna nakon što je zakon stupio na snagu već 40 građana je podnijelo zahtjev za osobnim bankrotom.

Podaci FINE govore o 324.000 građana u blokadi, koji su dužni više od 36 milijardi kuna. Jedna od njih je i gđa. Sonja Ognjačević koja zbog duga od 200.000 kuna i dugogodišnje blokade razmišlja o pokretanju postupka osobnog bankrota, tj. stečaja potrošača.

Pročitajte i ovo Opomena pred ovrhu Računi za struju, vodu, plin... Počinje blokiranje građana? Više od 170.000 prijedloga za ovrhu nakon zastoja zbog korone kreće u realizaciju Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Najviše dužni teleoperaterima Stigli novi podaci: Smanjen broj blokiranih Hrvata, ali ima i loših vijesti

'Voljela bih da moja djeca ne plaćaju sve te dugove nakon moje smrti. Ne bih ga još htjela proglasiti, dok ne vidim isplati li se to ili ne, ne volim ništa na brzinu raditi', kaže gđa. Ognjačević.

Potrošač postupak pokreće tako što u poslovnicu Fine preda zahtjev koji se može naći na stranicama Ministarstva pravosuđa. Pravo na pokretanje postupka imaju potrošači koji su u blokadi duže od 90 dana i s dugom većim od 30.000 kuna. Uz zahtjev se prilaže i popis imovine i obveza, dokaz o postojanju stečajnog razloga. Osim zahtjeva piše se plan ispunjenja obveza. 300 kuna stoji predujam za postupak, no može se zatražiti i besplatna pravna pomoć.

Nakon sastavljenog plana ispunjenja obveza i uplate predujma savjetovalište će poziv za sudjelovanjem u postupku stečaja za potrošača i vjerovnika objaviti na internetskim stranicama Fine. Posrednik u Fininom savjetovalištu u razdoblju od jedne do 5 godina provjerava financijsko ponašanje dužnika, unovčava i raspodjeljuje imovinu te raspolaže imovinskim pravima u dužnikovo ime.

'Meni će to pasati jer ja ništa nemam. Imam stan od države i sina koji dobiva socijalnu pomoć', kaže gospođa Sonja.

No, neće to odgovarati svima.

'Ljudi koji imaju imovinu koja je znatno veća od njihova duga su u jako teškom položaju. Supervizor ili kako su ga već nazvali, će njihovu imovinu prodati. Nitko im ne garantira za koji iznos, kako i zašto', kazao je Mario Strinavić iz udruge Blokirani, koja se protivi novom Zakonu i traži da ga se stavi izvan snage.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene