Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U USKOK-u su zadovoljni činjenicom da su svi optuženici proglašeni krivima, ali razloga za žalbu imaju. Nju je najavio i Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović, kao i odvjetnik HDZ-a Davorin Budin.


Unatoč zadovoljstvu što su svi optuženici proglašeni krivima USKOK će se žaliti na današnju nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media, baš kao i bivši premijer Ivo Sanader te HDZ u čiji se crni fond, prema sudskoj odluci, slijevao novac zarađen korupcijom.

Vezani članci Vrhovni sud o Fimi mediji Vrhovni sud o žalbama za Fimi mediju, Sanader se uključio videolinkom: ''Nema dokaza da je on stvorio i vodio sustav'' Andrija Jarak Zašto stranka nije kriva nego - odgovorna i kada bi Vrhovni sud mogao odlučivati o pravomoćnosti

'Zadovoljni smo presudom, sve optužene osobe su proglašene krivima i ono što je u ovakvim postupcima najvažnije, oduzeta je imovinska korist u iznosu od preko 55 milijuna kuna"' rekla je zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak.

VIDEO Ovo je trenutak u kojem je Sanader proglašen KRIVIM!

Sud je, dodala je, prihvatio da se u odnosu na Sanadera primjeni institut proširenog oduzimanja imovinske koristi, ali na nešto drugačiji način nego što je to tražio USKOK. Tužiteljstvo je predlagalo da se Sanaderu uz 15,2 milijuna kuna koje je prema presudi primio u slučaju Fimi media oduzme i sva imovina čije porijeklo ne može dokazati, u ukupnoj vrijednosti od 23,7 milijuna kuna.

Stoga će tužiteljstvo, osim na visinu kazne izrečene Sanaderu i njegovom bivšem glasnogovorniku Ratku Mačeku, koji je osuđen uvjetno, uložiti žalbu i na iznos imovinske korisiti koji bi se Sanaderu oduzeo postane li presuda pravomoćna.

'Mišljenja smo da je u konkretnom slučaju tijekom postupka neosporno dokazano postojanje nesrazmjera u iznosu od preko 23 milijuna kuna. Dakle radi se o iznosu nedostojećih sredstava u zakonitim prihodima Ive Sanadera', kazala je Mostečak.

Barišić argument u žalbi Sanaderovih odvjetnika

Odvjetnik Čedo Prodanović ustvrdio je da se nepravomoćna presuda temelji jedino na iskazu suoptuženog Mladena Barišića kojeg su demantirali iskazi 60 drugih svjedoka. Dodao je da ni jedan svjedok kao ni materijalni dokaz nije potvrdio njegov iskaz da je Sanaderu dao novac.

Prodanović smatra da Barišić 'de facto' nije optuženi nego svjedok pokajnik. Kazao je da po anglosaksonskom sustavu postoji već uvriježena sudska praksa da se presuda ne može temeljiti isključivo na iskazu iskaza pokajnika, što će im biti jedan od argumenata u žalbi.

Krivi su! Javne tvrtke tretirali su kao bankomat!

'Od 130 svjedoka koji su ispitani tijekom postupka, predsjednica sudskog vijeća pozivala se na neke'. Međutim, dodao je Prodanović, 'kao da nismo bili u istoj sudnici' jer je 60 svjedoka demantiralo Barišića.

'O tome na koji načan i koliko je Barišić dao novca Sanaderu nismo čuli ni jednu rečenicu u obrazloženju, a činjenica je da je isključivo na temelju njegovog iskaza utvrđena suma od 15 milijuna kuna koje je on navodno predao Sanaderu', rekao je Prodanović.

Žalit će se i stranka osuđena za korupciju

Žalbu na presudu prema kojoj HDZ, uz pet milijuna kuna kazne, mora vratiti i 24 milijuna nezakonite koristi najavio je i Davorin Budin, odvjetnik prve stranke osuđene za korupciju.

'Iako smo od početka tvrdili da HDZ nije kriv, iako smo uspjeli smanjiti imovinsku korist HDZ-u za šest milijuna kuna naravno da nismo zadovoljni presudom', rekao je Budin. Nije zadovoljan ni obrazloženjem presude u kojem je istaknuto da predsjedništvo HDZ-a nije funkcioniralo jer su čitavo vrijeme tvrdili da je predsjedništvo funkcioniralo i donosilo materijalno-financijske odluke.

Takav stav suda, kazao je, proizašao je iz iskaza svega dva svjedoka, dok svi ostali svjedoci i nalazi državne revizije ukazuju na to da je predsjedništvo HDZ-a funkcioniralo.

O HDZ-u: 'Oni su bili nevine časne sestre na vrlo gruboj orgiji'

HDZ-ova obrana nezadovoljna je također što nisu prihvaćene ni njihove brojne druge teze pa je tako proizašlo, kazao je Budin, da je Sanader bio odgovorna osoba HDZ-a. No, Budin je ustvrdio da to nije točno.

'Svi mi koji radimo taj posao jako dobro znamo da to nije točno i da je ono što je poduzimao, ako je poduzimao, poduzimao s pozicije predsjednika Vlade, a ne predsjednika stranke', dodao je Budin.

Mačekov odvjetnik kazao je da će o žalbi odlučiti nakon što dobiju pisani otpravak presude. 'Ovog časa možemo samo konstatirati da smo osuđeni i da smo dobili minimalnu kaznu', kazao je odvjetnik Tihomir Rubeša. Njegov branjenik nije želio odgovoriti je li zadovoljan presudom. 'To nije kategorija nakon suđenja', rekao je.

Branitelji ostalih osuđenika nisu komentirali nepravomoćnu presudu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook