Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravili se gluhi

O HDZ-u: 'Oni su bili nevine časne sestre na vrlo gruboj orgiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sociolog Dražen Lalić i politički analitičar Žarko Puhovski današnju nepravomoćnu osuđujuću presudu u aferi Fimi media smatraju očekivanom, no drže da će ona utjecati na funkcioniranje HDZ-a u budućnosti.

"Presuda bitno oštećuje HDZ, jer su loše postavljeni na presudu za koju se znala kakva će biti", rekao je Dražen Lalić, komentirajući nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom su za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko Fimi medije krivima proglašeni HDZ, bivši čelnik te stranke Ivo Sanader i drugi optuženici.

Pročitajte i ovo Božidar Kalmeta Dvije afere Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta i na novom suđenju odbacio krivnju za korupciju Slika nije dostupna FIMI MEDIA Kosor na suđenju Sanaderu: "Danas bih vjerojatno odlučila drukčije"

HDZ je prema nepravomoćnoj presudi kažnjen s 5 milijuna kuna, a oduzima mu se i imovinska korist ostvarena kaznenim djelom, u iznosu od 24,2 milijuna kuna.

Lalić ističe da je ta stranka davno trebala priznati "naš grijeh, naš preveliki grijeh".

Ta je stranka, naglašava Lalić, imala najveću moguću korist od tog novca, jer bez njega sigurno ne bi dobili parlamentarne izbore 2007. godine.

Potrošili su ogromne novce, između 60 i 100 milijuna kuna, ustvrdio je Lalić napominjući da se bavio istraživanjima tih izbora.

Krivi su! Javne tvrtke tretirali su kao bankomat!

"Oni (HDZ) kažu da su imali štete, a ne samo da nisu imali štete, nego su imali najveću moguću korist, vlast kao najveću slast", ističe Lalić ocjenjujući da je reagiranje HDZ-a "sve gore i gore".

Optužuju Sanadera da im vrati novac jer su imali štete, a zapravo su imali najveću moguću korist - četiri godine vlasti, ponavlja.

Podsjeća da su Hrvatskom vladali bivši premijeri Ivo Sanader i Jadranka Kosor, ministri Božidar Kalmeta i Ivan Šuker, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, mijenjali su se tajnici stranke i svi oni su znali što se događa.

"Pravili su se gluhi, nijemi i slijepi, samo da to ne bi priznali i to im je bila jako loša strategija koja im se može obiti o glavu, je narod očekuje da priznaju svoje grijehe", drži Lalić .

Da bi ostali na političkoj sceni, kao velika hrvatska stranka koja nije povezana samo s lošim što se dogodilo - korupcijom, ratnim zločinima, ekonomskom krizom, nego i s dobrim, jer su napravili i puno dobroga za Hrvatsku i ako tvrde da su novi HDZ, neka priznaju da su to učinili, plate dugove i krenu naprijed, poručio je Lalić.

"Oni to ne rade i zato im se stalno skidaju kraste koje ne zarastaju, a trebale bi. Oni kažu da ništa nisu napravili, oni su bili nevine časne sestre na vrlo gruboj orgiji, a to nitko ne može vjerovati", kazao je Lalić.

Takvom politikom i odnosom, smatra Lalić, HDZ vrijeđa elementarnu ljudsku logiku, a istovremeno tvrde da su novi HDZ.

'Presuda neće imati posljedice po političku poziciju HDZ-a'

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako je presuda očekivana, osim uvjetne presude bivšem glasnogovorniku HDZ-a Ratku Mačeku.

"Dogodilo se ono što se moglo očekivati, uz eventualni izuzetak uvjetne presude Mačeku", rekao je Puhovski.

Sama presuda, smatra Puhovski, neće imati posljedice po političku poziciju HDZ-a jer se sam proces odvija već tri godine, ali će utjecati na funkcioniranje stranke.

"Ako presuda postane pravomoćna imat će izrazito teške posljedice po funkcionalnost HDZ-a jer će im biti oduzeto toliko novca da neće moći funkcionirati", drži Puhovski.

Puhovski smatra da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko svojom ocjenom da je presuda presedan jer ne postoji kolektivna odgovornost, krivo tumači pojam pravne osobe.

"Stranka je pravna osoba. Tu se radi, ako presuda postane pravomoćna, o presudi jednoj pravnoj osobi", kazao je.

Sama presuda neće bitno utjecati na zbivanja u zemlji, ocjenjuje Puhovski.

"Sud nema takav autoritet da bi sama presuda predstavljala prekretnicu. Ona se događala kroz ove tri, četiri godine od kad je sam slučaj u javnosti", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene