Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlika između prihoda i imovine

Sutkinja Sanaderu: Najbolje da ste Vi radili vještačenje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu svjedočio je vještak Zrinko Ručević, i to o razlici između prihoda i imovine obitelji Sanader.

Nastavljeno je suđenje u slučaju Fimi media na kojem o razlici između prihoda i imovine obitelji bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera svjedoči vještak Zrinko Ručević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu "Sanader je Barišića pitao: Mladene, kako se zove firma? Odgovor je bio Fimi media" Slika nije dostupna OPERIRAO PROSTATU MEDICINSKI VJEŠTAK Ivo Sanader sposoban je pratiti suđenje, novo ročište 24. siječnja

Fimi media: Ni obrana ni tužiteljstvo nisu imali pitanja za svjedokinju

Sanaderova obrana uložila je prigovor na vještačenje Ručevića, jer nije uzeo u obzir Sanaderov iskaz, kao i mišljenje stručnjaka za umjetnine. Tvrde da nije računao slike koje su poklonjene, nije uzeo u obzir prihode i rashode Ive Sanadera i propustio je konkretne iznose i znatne prihode koje je ostvarivao.

Ciničnom su nazvali vještakovu tvrdnju da bi ih računao kad bi imao dokaze i potvrdu za to.

Vještak je po nalogu suda tražio potvrdu od svih Sanaderovih poslodavaca. Dobio je podatke samo od Vlade i nikog više. Vještak je uzeo sebi za pravo da on prosuđuje i određuje što je ispravno, a što nije. To je neprihvatljivo, zaključio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Sve uzeto u obzir

Sanader je najveći dio imovine kupio do 1994. godine, odnosno apsolutno prije inkriminirajućeg razdoblja. Sanaderova obrana predložila je da se provede dopuna nalaza i mišljenja u onom dijelu u kojem nalaz nije potpun.

Nakon Prodanovića govorio je i sam svjedok. "Što se tiče poklonjenih slika, imao sam iskaze svjedoka, ne i specifikaciju. Nisam stručnjak za umjetnine pa se može napraviti dopunska analiza. Što se tiče primanja, uzeli smo u obzir sve iskaze", rekao je Ručević.

Elementarna matematika

"Što se tiče tvrdnje obrane da je nalaz tendenciozan, to nije točno. Prilikom davanja nalaza nisam bio tendenciozan, nego sam radio na osnovu dokumentacije i iskaza svjedoka i prvooptuženog. Ja kao vještak ne mogu ocjenjivati vjerodostojnost iskaza svjedoka i to ne znači da sam na bilo koji način kvalificirao i prosuđivao, jer to nikad ne radim u svom poslu. U cjelosti ostajem kod datih izračuna", rekao je svjedok.

"Obzirom da iskaz Sanadera nije provjerljiv, jer nije bilo dokumenata, jednostavnom matematičkom operacijom se može utvrditi iznos", dodao je.

Tenzije sa sutkinjom

Sanader je prigovorio sutkinji oko svjedoka. "Zašto branite vještaka kad je njegov iskaz lažan, tendenciozan i zlonamjeran?", rekao je.

Sutkinja je upozorila Sanadera nakon njegove reakcije. "Nemojte vikati i nemojte se svađati. Vaše ponašanje je neprimjereno. Možete pitati vještaka što god želite, ali na primjeren način", poručila je.

Sanader je nastavio s prigovorima vještaku. "Zašto je uzeo u obzir samo njegov iskaz, a ne iskaze ostalih svjedoka. zašto nije naveo njegove honorarne poslove u Austriji, jer je i to dio prihoda", rekao je.

Vještak mu je odgovorio da je u svom nalazu vrlo detaljno popisao sve poslovne aktivnosti i iz tih iskaza je preuzeo sve iznose o kojima je Sanader govorio. "Ne mogu se očitovati o Vašim stvarnim troškovima života, to će napraviti sud, pri donošenju odluke", rekao je vještak.

Sanader je opet prigovorio, a sutkinja ga je opet oštro opomenula. "Najbolje da ste vi radili vještačenje", rekla je Sanaderu sutkinja Čalić.

Na prethodnim ročištima svjedok je bila knjigovodstvena vještakinja Mirta Tomljenović, no ni obrana ni tužiteljstvo za vještakinju nisu imali pitanja.

Ročište prije toga svjedočio je bivši ravnatelj policije Vladimir Faber, koji je rekao da je s najviše policijske dužnosti smijenjen 2009. jer je odbio stranačko kadroviranje i unatoč Sanaderovoj naredbi ustrajao na podnošenju kaznene prijave u "slučaju kamioni" protiv bivšeg HDZ-ovog ministra obrane Berislava Rončevića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene