Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Vrhovnog suda

Odbili Sanadera: Zahtjev za Turudićevim izuzećem je neosnovan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izuzeće sutkinje i predsjednika suda Sanader je zatražio jer je, tvrdi, njegov odvjetnik Goran Suić zastupao sutkinju Čalić, a sve je znao Turudić.

Predsjednik Vrhovnog suda odbio je kao neosnovan zahtjev bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera za "otklonom od obavljanja sudske dužnosti" predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića, koji bi do ponedjeljka trebao odlučiti i o zahtjevu za izuzećem sutkinje Ivane Čalić koja vodi suđenje u slučaju Fimi media.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Sve se provjerava Stigao odgovor Vrhovnog suda o Turudiću: Hoće li pokrenuti stegovni postupak? Slika nije dostupna Sanaderov zahtjev Vrhovni sud: Odluka o Turudićevom izuzeću bit će donesena ovaj tjedan

Izuzeće sutkinje i predsjednika suda Sanader je zatražio u utorak, ističući da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer je jedan od njegovih odvjetnika, Goran Suić, sutkinju Čalić navodno zastupao u postupku pred crkvenim vlastima, a neslužbeno se doznaje da je riječ o brakorazvodnoj parnici. Sve je to, ustvrdio je Sanader, znao i Turudić koji je sutkinju navodno upozorio da nije u redu što je angažirala Suića.

Sanader tražio izuzeće Čalić i Turudića: Dobio sam informaciju iz visokih crkvenih krugova

Sanader je kazao da je Suiću otkazao punomoć čim je tu informaciju dobio iz "visokih crkvenih krugova", jer je svoju suradnju sa sutkinjom cijelo vrijeme tajio njemu, ali i ostalim odvjetnicima iz braniteljskog tima.

No, Vrhovni je sud ustvrdio da Suić nije zastupao sutkinju Čalić te da je Sanaderov zahtjev neosnovan.

'Sutkinja Čalić sama se zastupa i brani'

"U odluci se, u bitnom, navodi da je tijekom provedenog postupka utvrđeno da odvjetnik Goran Suić, kao branitelj Ive Sanadera u ovom kaznenom postupku, nije zastupao sutkinju Ivanu Čalić pred Međubiskupijskim sudom prvog stupnja u Zagrebu te da se ona u postupku pred tim sudom sama zastupa i brani. Shodno tome, predsjednik suda nije imao niti je mogao imati saznanja o bilo kakvom pravnom odnosu između tog odvjetnika i sutkinje pa samim time nema razloga za njegovim otklonom", objavio je Županijski sud na svojoj internmetskoj stranici.

U ponedjeljak nastavak suđenja

Nastavak suđenja u slučaju Fimi medija zakazan je za ponedjeljak, 17. veljače, a optuženici bi se tada, kako je ranije najavljeno, trebali očitovati o izmijenjenoj optužnici kojom je iznos što ga je HDZ navodno izvukao iz državnih institucija i tvrtki umanjen s 31,6 milijuna kuna, na 30,25 milijuna kuna.

Odgođeno očitovanje o izmjenjenoj optužnici

Optužbe za prelijevanje više od 70 milijuna državnih kuna u stranački crni fond, ali i džepove HDZ-ovih dužnosnika među kojima je i Sanader priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Uz Sanadera, jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček poriče krivnju, dok se HDZ brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene