Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jandroković na suđenju Sanaderu

'Za Fimi mediju sam čuo iz medija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočenjem dvojice bivših HDZ-ovih ministara, obrane te vanjskih poslova i europskih integracija Branka Vukelića i Gordana Jandrokovića, na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo se nastaviti suđenje u slučaju Fimi medija.

Bivši ministar obrane Branko Vukelić danas nije stigao na zagrebački Županijski sud, njegova supruga sudu je dostavila njegovu zdravstvenu dokumentaciju koja potvrđuje da se svjedok trenutno nalazi na KBC-u Rebro.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje za Fimi mediu Faber ponovio da je Barišić bez pregleda dolazio Sanaderu u Banske dvore Slika nije dostupna Ponovljeno suđenje Fimi Media: Mišo se ispričao, a Thompsona očekuju na klupi za svjedoke

Stoga je na klupu za svjedoke sjeo Gordan Jandroković koji je rekao kako je u svom radu imao visoku razinu odgovornosti te da nikada nije imao razloga ne vjerovati tajniku, blagajniku i rizničaru stranke. Za Fimi mediju je, kaže, čuo tek 2009. godine i to iz medija te dodao kako nikada nitko nije njega tražio da se angažira Fimi medija.

Jandrokovć je posvjedočio i kako su izvori financiranja stranke proračun, članarine i donacije te da je taj novac trebao biti dovoljan za financiranje potreba stranke. Za postojanje crnog fonda nikada nije čuo.

Bivši ministar vanjskih poslova rekao je i kako je njegovo Ministarstvo imalo 3 ugovora s Fimi medijom 2008. godine u iznosu od 70.000 kuna, no kako je on za to saznao tek kasnije, nakon što se priča o Fimi mediji počela provlačiti po hrvatskim medijima. Tada su mu rekli da se radilo o manjim poslovima za koje nije bilo potrebno provoditi natječaj, rekao je Jandroković.

Na pitanje HDZ-ove obrane odgovorio je i da je ukupan proračun njegova ministarstva za marketing bio od dva do tri milijuna kuna.

Kazao je i da HDZ-u nije trebao nikakav crni fond jer je u izbornoj godini imao proračun od 40 do 50 milijuna kuna, prikupljenih iz članarina, donacija i državnog proračuna.

Poput ostalih svjedoka Sanaderove obrane i Jandroković je kazao da su svi članovi predsjedništva HDZ-a u donošenju odluka bili samostalni, kao i lokalni stranački ogranci.

"Načelo supsidijarnosti bilo je jedno od važnijih načela u HDZ-u, a svaka razina rješavala je probleme bitne za nju", posvjedočio je.

Dodao je da su na sjednicama predsjedništva dnevni red na početku predstavljali glavni tajnik ili predsjednik, što nije doživljavao kao oktroiran, već uobičajen način rada.

"Svi su mogli predložiti teme o kojima se raspravljalo pod točkom razno ili na sljedećoj sjednici i nije bilo zabrane da se bilo koja tema predloži", rekao je Jandroković.

Posvjedočio je i da predsjedništvo nikada nije formalno glasovalo o financijskom poslovanju stranke, iako je sukladno statutu i o tome moralo voditi računa.

"Predsjedništvo je bilo dominantno politički tijelo, razgovarali smo o političkim i stručnim pitanjima i to je uzimalo najviše vremena", kazao je.

Podsjetimo, u slučaju se bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera i ostale tereti za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki te punjenje "crnog fonda" HDZ-a.

>> Kalmeta: Na predsjedništvu HDZ-a nismo raspravljali o financijama

Na posljednjem ročištu potpredsjednik HDZ-a i bivši ministar Božidar Kalmeta izjavio je da Predsjedništvo stranke u Sanaderovo vrijeme nije raspravljalo o financijskom poslovanju te da u tom pogledu nije u potpunosti obavljalo svoju dužnost, ali da se tome nitko nije protivio.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem bivšeg ministra gospodarstva i potpredsjednika vlade Damira Polančeca. On je prilikom prvog pojavljivanja na ovom suđenju, kao svjedok tužiteljstva, u rujnu prošle godine rekao da se nitko od članova predsjedništva HDZ-a nikada nije usprotivio Sanaderovim stavovima. Otkrio je i da je stranka plaćala mlade aktiviste da telefonski ili putem interneta glasuju za članove vlade dok gostuju u televizijskim emisijama ili na društvenim mrežama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene