Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fikret Abdić svjedočio na suđenju za zločine u Kladuši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju Ibrahimu i Zlatku Jušiću zbog ratnih zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom na području tzv. autonomne pokrajine zapadne Bosne od 1993. do 1995., danas je svjedočio tadašnji predsjednik Fikret Abdić.

Doveden iz zatvora u Puli, gdje služi 15-godišnju zatvorsku kaznu, Abdić je u svom svjedočenju kazao da na području APZB-a nisu postojali koncentracijski logori nego prihvatni centri za pripadnike, kako je rekao, 'tajne policije službe AID Alije Izetbegovića'. U tim logorima, odnosno centrima, nije bilo slučajeva ratnih zločina, kazao je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraj suđenja Fikret Abdić oslobođen optužbe da je prijevarom promijenio direktora 'Agrokomerca' Slika nije dostupna Obitelj i prijatelji Tri tisuće ljudi čestitalo Abdiću rođendan

>> Pred zatvor stigle Abdićeve pristaše

>> Zapovijednik Armije BiH pozivao na klanje i silovanje

Abdić je rekao da je Zlatko Jušić, tadašnji predsjednik vlade APZB-a, potpisao nalog za osnivanje centara slijedom svoje funkcije, a da nije bio inicijator njihova osnivanja. Za svojeg zeta Ibrahima Jušića, rekao je da nije činio ratne zločine navevši da bi on, kao predsjednik APZB-a, znao za to da se to dogodilo.

Zlatko Jušić pušten je iz pritvora da se u nastavku brani sa slobode, a Ibrahim Jušić ostaje u pritvoru u Rijeci.

U optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci navodi se da su okrivljenici donosili odluke na temelju kojih je veći broj civila zatočen u prihvatne centre, a poslije i u logore u Drmeljevu, Nepekama, Dolovima i Valionici Miljković. 

Živjeli su u neprihvatljivim uvjetima, a stražari, predstavnici izvršne vlasti i policajci samoproglašene autonomne pokrajine, psihički su ih i fizički zlostavljali, zbog čega je više zatočenika teško ozlijeđeno, a nekolicina je i preminula.

Sudski postupak nad dvojicom optuženika za ratni zločin počinjen u BiH vodi se na riječkom Županijskom sudu jer je riječ o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Rijeci pa je bosanskohercegovačko pravosuđe slučaj prepustilo hrvatskom.

Suđenje se nastavlja u prosincu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene