Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zapovijednik Armije BiH pozivao na klanje i silovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banjalučka Alternativna televizija (ATV) emitirala je u utorak navečer snimku datiranu 16. travnja 1995. godine na kojoj zapovjednik 503. brigade Petog korpusa Armije BiH Hamdija Delalić svojim, ali i vojnicima 505. bužimske i 510. brigade zapovijeda da ne biraju sredstva u obračunu sa snagama teritorijalne obrane Fikreta Abdića, odnosno Vojskom Republike Srpske.

- Nema biranja sredstava, koljite, davite žicom, palite. Žao mi je što nemam za sve 'čakije', koljite zubima samo da se neprijatelj porazi, govori Delalić na snimci na kojoj se vide i ratni zapovjednici 505. bužimske brigade Izeta Nanića i 510. brigade Armije BiH Amira Avdića.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Predsjednik Udruge logoraša Zapadne Bosne iz Cazina Esad Čović za ATV je izjavio kako su izravne posljedice takvih zapovjedi spaljena sela i silovane žene. Čović je ustvrdio da su 503., 505. i 510. brigada Armije BiH bile pod zapovjedništvom generala Atifa Dudakovića, koji je odgovoran, "ne samo po zapovjednoj, nego i po moralnoj, božjoj i bilo kojoj drugoj liniji".

Čovićeva udruga je 1999. godine Haškom sudu poslala svu dokumentaciju, ali nije dobila odgovor te su nakon toga odlučili sve raspoložive dokaze o zločinima Armije BiH dostaviti Tužiteljstvu BiH.

Fikret Abdić, koji trenutačno izdržava zatvorsku kaznu u Hrvatskoj, tijekom rata u BiH je došao u izravni sukob s tadašnjim predsjednikom Alijom Izetbegovićem odnosno Armijom BiH nakon što je, u Velikoj Kladuši, proglasio samostalnost Cazinske krajine.

Televizijske postaje u Beogradu i Republici Srpskoj početkom kolovoza emitirale su snimke koje prikazuju zapovjednika Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića kako zapovijeda paljenje srpskih sela na području Bosanske Krajine u rujnu 1995. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene