Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čileanska predsjednica

'Fidel Castro aktivan, u dobroj formi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši kubanski vođa Fidel Castro primio je čileansku predsjednicu Michelle Bachelet koja je ocijenila da je on aktivan i u dobroj formi i time opovrgnula nedavne spekulacije o pogoršanju zdravlja vođe kubanske revolucije.

'On je u vrlo dobroj formi', rekla je novinarima u Havani Bachelet koja je s 82-godišnjim Castrom sat i pol razgovara, među ostalim i o čileanskom gospodarstvu. Castro je bio 'vrlo okretan' i 'aktivan', rekla je Bachelet. U srpnju 2006., Fidel Castro je sve ovlasti predao mlađem bratu Raulu te se podvrgnuo operaciji zbog slabo razjašnjenog unutarnjeg krvarenja. Otada su u javnost emitirane samo njegove fotografije i videosnimke na kojima izgleda vrlo krhko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Castro 'mekog' srca Uz Castrov 'blagoslov' otvoren Katolički centar na Kubi Slika nije dostupna Castro zaključio 'Kubanski ekonomski model više ne funkcionira'

Prošlog mjeseca kružile su glasine da je u teškom stanju, no Havana tvrdi da je Fidel Castro još aktivan, što je sada potvrdila i Bachelet. Fidelo Castro bio je blizak saveznik čileanskog predsjednika Salvadora Allendea, kojega je vojna hunta ubila 11. rujna 1973. u državnom udaru generala Augusta Pinocheta. Bachelet je prva čileanska predsjednica koja je posjetila Kubu nakon Allendea 1972.

>> Fidel Castro traži da Obama Kubi vrati bazu Guantanamo

>> Castro kaže da neće doživjeti kraj Obamina mandata

U ovoj godini Kubu su posjetila već tri predsjednika iz Latinske Amerike i analitičari tumače da latinskoamerički čelnici žele novome američkom predsjedniku Baracku Obami poručiti kako je vrijeme da Washington promijeni svoju politiku prema Kubi. Bachelet je, kao i njezini kolege, osudila 47 godina dug trgovinski embargo Sjedinjenih Država protiv Kube.

Obama je najavio da bi embargo mogao olakšati, ne i ukinuti sve dok Kuba ne učini korake prema političkoj i gospodarskoj reformi. Bachelet i Raul Castro potpisali su nekoliko sporazuma o suradnji u poljoprivredi i biotehnologiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene