Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Redakcija splitskog tjednika Feral Tribune najavila je danas da će se obratiti Europskoj komisiji i svim međunarodnim tijelima zaduženim za pregovore s Hrvatskom i upozoriti ih na, kako kažu, skandalozni tijek suđenja Branimiru Glavašu i sramotne događaje koji ga prate, za što odgovornim smatraju službenu hrvatsku politiku.


Međunarodnu akciju "Feral" pokreće nakon što je Glavašev odvjetnički tim najavio da će tužiti i tražili milijun kuna odštete zbog naslovnice tog tjednika na kojoj je preslika prijetećeg pisma koje je dobio "Feralov" novinar Drago Hedl s naslovom "Glavaševe prijetnje".

Vezani članci Slika nije dostupna Zemlje EU-a za zajednički nadzor vanjskih granica i brži povrat ekonomskih migranata Slika nije dostupna Hrvatski povjerenik najbolje je ocijenjen u EU!

U "Feralu" smatraju kako Glavaševa tužba predstavlja drsko
zastrašivanje i poruku hrvatskim medijima da paze kako pišu o njegovu slučaju inače im se sprema financijsko uništenje. Dodaju da će međunarodna tijela izvijestiti o kronici pritisaka koji su, kažu, iz Glavaševa tabora i njegovih odvjetnika upućivani svjedocima i novinarima.

U "Feralu" ističu da prijetnje smrću novinarima i svjedocima, javna diskreditiranja ljudi uključenih u istragu ratnih zločina u Osijeku te otvoreno zastrašivanje nezavisnih medija koincidiraju s puštanjem Glavaša iz pritvora na slobodu. To se, kažu, dogodilo kad su političkom odlukom suspendirane odluke sudskih tijela, a rezultat su prijetnje smrću, zastrašivanja, javno manifestiranje bahatosti te pretvaranje sudskog postupka u potpunu lakrdiju.

"Jedinstven je slučaj u europskoj praksi da se optuženik za najteže ratne zločine brani sa slobode, i to bez ikakvih ograničenja kretanja i javnih istupanja", stoji u priopćenju redakcije splitskog tjednika koja najavljuje i prijavu Odvjetničkoj komori protiv Glavaševa odvjetnika Veljka Miljevića zbog sukoba interesa. Smatraju da je on kao bivši potpredsjednik Hrvatskoga Helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) bio u prilici imati uvid u iskaze svjedoka u "slučaju Glavaš" koji su se obraćali toj nevladinoj udruzi te ih poslije zlorabiti u interesu obrane svog branjenika. Drže da je takav postupak nemoralan i bez presedana u europskoj sudskoj praksi te da upućuje "na koruptivnu spregu unutar sustava, a napose diskreditira odvjetničku struku i ugled HHO-a".

Iz "Ferala" na kraju najavljuju da će "zbog zastrašivanja i pritisaka na nezavisne medije" zatražiti i potporu relevantnih strukovnih
udruga, uključivo Svjetsku novinarsku federaciju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju