Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Feral prestao izlaziti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put nakon 14 godina nije objavljen novi broj 'Feral Tribunea'. Zbog neplaćenog duga za PDV od pola milijuna kuna, država je tom tjedniku blokirala račun.

Ministarstvo financija blokiralo je 'Feralov' račun. Za sada nije poznato kada će taj tjednik uopće početi izlaziti.

Pročitajte i ovo Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Proizvod se povlači, a trgovac vam za njega ne želi vratiti novac bez računa? Evo što možete učiniti Slika nije dostupna Po Marasu ili po Liniću? Obrtnici, evo kako ćete plaćati PDV!

U posljednjem broju Ferala, najpoznatijeg neovisnog lista u Hrvatskoj koji se proslavio svojom britkom političkog satirom, ali i nizom vrlo utemeljenih kritičkih i analitičkih tekstova, izašao je tekst uredništva završen opaskom kako je 'izlazak svakog broja Ferala krajnje neizvjestan, uključujući i onaj sljedeći'. 

Ministarstvo financija danas je izvijestilo da žiro račun izdavača Ferala nije blokiran od strane Ministarstva financija - Porezne uprave. "Ovim putem možemo jedino izvijestiti da prema našim evidencijama žiro račun poreznog obveznika 'Kultura i rasvjeta d.o.o.' nije blokiran od strane Ministarstva financija - Porezne uprave", navodi se u priopćenju Ministarstva. Ministarstvo, naime, podsjeća da je "sukladno članku 8. Općeg poreznog zakona, Ministarstvo financija - Porezna uprava dužna kao poreznu tajnu čuvati sve činjenice i podatke koje je saznala u poreznom, prekršajnom ili sudskom postupku, te iste nije ovlaštena iznositi bez pisanog pristanka osoba na koje se odnose". 'Nedavno je Ministarstvo financija Vlade Republike Hrvatske blokiralo račun Feral Tribunea zbog neplaćenog duga za PDV u iznosu od 500 tisuća kuna. Država je prisilno uzela novac od prodaje lista koji je pristizao na račun, obogatila budžet za pola milijuna kuna, a u razdoblju od dva mjeseca, praktički sve do danas, Feralovi novinari i ostali zaposlenici zbog toga nisu primali plaće', stoji u uvodniku tjednika Feral od 6. lipnja. 

>> IDS traži da se' Feralu' odgodi plaćanje PDV-a

>> SDP: 'Feral nije štedio nikoga, pa ni nas' 

>> Maček: 'Vlada traži način za pomoć Feralu'

U Feralovom uvodniku osvrću se i na potporu Vlade nekim drugim novinama, kojima su dugovi otpisani ili primaju novac iz godišnjeg proračuna Ministarstva kulture. Osim toga, navode iz tog lista, problem je i marketinška politika jakih tvrtki koje se kod njih više nisu željele oglašavati.

'Sve to vrijeme oglašivači, od kojih mediji žive, tvrdokorno ignoriraju Feral, pa novine s višestruko manjom nakladom imaju oglase, a ovaj ih list, kao što znate, nema', stoji dalje u prošlotjednom uvodniku

Račun deblokiran pa ponovno blokiran

Direktor izdavača Feral Tribunea, Zoran Erceg, u vezi s priopćenjem Ministarstva financija rekao je kako je točno da im račun nije blokiran, objasnivši kako je račun tvrtke zbog
500 tisuća kuna duga za PDV bio blokiran 50 dana, do prije 20-ak dana, kad je dug naplaćen, a nakon toga bio je blokiran zbog isplate sudskih odšteta.

U današnjem priopćenju Ferala navedeno je kako je nedavna blokada računa, kad je prisilno naplaćeno pola milijuna kuna za neplaćen dug za PDV, "financijski destruirala poduzeće, pa novinari mjesecima nisu primali plaće".

Kako je rekao Erceg rekao Hini, račun je ponovno bio blokiran zbog isplate odštete od 50 tisuća kuna na temelju sudske presude generalu Slavku Bariću te 30 tisuća kuna odštete bivšoj glavnoj urednici Hrvatske televizije Jasni Ulagi .

Blokada računa, rekao je Erceg Hini, ponovno prijeti, jer je prije osam dana stiglo rješenje za još milijun kuna duga za PDV, za što su od mjerodavnog ministarstva zatražili odgodu plaćanja.

Premda odgovor Ministarstva još nije stigao, kaže Erceg, "očekujemo pozitivno rješenje i bez obzira na svu buku koja se digla oko Ferala, time bismo platili dio duga, a ostatak u određenu roku, iako ni to ne će biti jeftino zbog zateznih kamata".

"Usprkos svemu, mi novca nemamo i zbog toga list ne može izići", izjavio je Erceg. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene