Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jubilarna obljetnica

Fakultet političkih znanosti slavi pola stoljeća postojanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodnim znanstvenim skupom 'Republikanizam i liberalizam - freres ennemis modernoga političkog mišljenja', Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu počeo je petodnevni program obilježavanja 50. obljetnice osnutka toga fakulteta.

Skup je otvorio dekan zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, Nenad Zakošek, ističući kako se Fakultet danas prisjeća polustoljetne tradicije koju utjelovljuje, a koju će nastaviti reflektirati na različite načine. 'Ovo je prilika i da se kontekstualno odredimo prema problemima koji stoje pred politologijom, političkom teorijom, ali i nama kao građanima Hrvatske i uskoro EU', rekao je Zakošek.

Pročitajte i ovo Lovro Gersner, hrvatski branitelj 87 žrtava Okrutna pogubljenja: "Rekli su da idemo brati grožđe. Jednog su odmah ubili i znali smo da nema od branja ništa. Postavili su nam minsko polje" Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana

>> Prosvjed FPZG-ovaca: 'Dajem bubreg za semestar'

Najavio je da će se 50. obljetnica osnutka Fakulteta obilježiti kroz tri tematske međunarodne konferencije - 'Republikanizam i liberalizam - freres ennemies modernoga političkog mišljenja', 'Europeizacija i suvremene demokracije' te 'Suvremeni trendovi u novinarstvu: između mikro-specifičnosti i makro-izazova'.

Otvarajući današnji skup, Zakošek je naglasio kako je riječ o temi koja 'ne može biti aktualnija, s obzirom na trenutak u kojem se nalazimo, a u kojem postavljamo pitanje što je današnja politička zajednica i što njezine institucije mogu učiniti s obzirom na aktualnu političku i ekonomsku situaciju'.

Istaknuo je kako je skup dijelom inspiriran činjenicom da zagrebački Fakultet političkih znanosti 50. obljetnicu slavi u godini kada se obilježava 300. obljetnica rođenja Jeana - Jacquesa Rousseaua (1712. - 1778.), francuskog književnika i filozofa, teoretičara građanskog društva i države, te da će dijelom povijesnim temama nastojati ispitati Rousseauovu ulogu i utjecaj u formiranju temeljnih institucija moderne države.

Voditelj skupa Dragutin Lalović podsjetio je kako je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i osnovan na veliku Rousseauovu obljetnicu - 200 godina od objavljivanja jednog od njegovih temeljnih teorijskih djela - 'O društvenom ugovoru'. U sklopu proslave, sutra će započeti eksperimentalno emitiranje Televizije Student, a u srijedu će biti prikazan dokumentarni film o pola stoljeća Fakulteta političkih znanosti.

U tjednu proslave predviđene su i promocije knjiga 'Čari hrvatske politologije” Nevena Šantića , te “Proces stvaranja javnih politika autora' Michaela Hilla, uz prigodno predavanje autora. Fakultet političkih znanosti osnovan je 1962., kao visoko učilište u okviru Sveučilišta u Zagrebu. Najstarija je znanstvena ustanova s područja političke znanosti u ovom dijelu Europe i jedini studij političkih znanosti u Hrvatskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene