Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MLADI I EUROPA

Održan Facebook Live razgovor s hrvatskim europarlamentarcima Piculom, Šuicom i Tomašić

Sedmo izdanje Facebook Live razgovora moderirao je Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr)
Sedmo izdanje Facebook Live razgovora moderirao je Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Sedmo izdanje Facebook Live razgovora moderirao je Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Projekt tijekom 2017. godine zajednički provode Ured za informiranje Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Danas je održano sedmo izdanje Facebook Live razgovora u sklopu digitalnog projekta za mlade #VideoEuropa, u kojem su sudjelovali zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula, Dubravka Šuica i Ruža Tomašić. Projekt tijekom 2017. godine zajednički provode Ured za informiranje Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novih 5 godina Naši parlamentarci stigli u Bruxelles, Jakovčić najsretniji: To je to, to sam htio cijeli život i evo me! Slika nije dostupna Važna imena Ovih 11 ljudi predstavljat će Hrvatsku u Europi

Razgovor je moderirao Vjekoslav Đaić, reporter Nove TV, televizije koja je ujedno i medijski partner projekta. Zastupnici su razgovarali o temi #MLADIHR I TVRĐAVA EUROPA - SCHENGEN, MIGRACIJE I SIGURNOST te odgovarali na pitanja prikupljena od udruga mladih i na ona postavljena u komentarima tijekom rasprave o tome kako teče put Hrvatske prema ulasku u Schengen, o suradnji EU s NATO savezom, masovnim iseljavanjima građana iz Hrvatske, životu u Bruxellesu nakon terorističkih napada, te o mnogim drugim važnim pitanjima.

Pristupanje schengenskom prostoru predstavlja važan strateški cilj Republike Hrvatske i slovi kao jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta naše Vlade. Uključivanje Hrvatske u Schengen nije samo u hrvatskom, već je i u europskom interesu jer je potrebno osigurati zaštitu vanjske granice Europske unije koja je najduža upravo u Hrvatskoj“, poručila je Dubravka Šuica.

„Europska unija izgrađena je na ostavštini generacija koje su odlučile, preživjevši europske ratne strahote 20. stoljeća i najgore zločine u povijesti čovječanstva, sigurnost potražiti u izgradnji mostova, a rušenju zidova. Sigurnosni izazovi s kojima se Europa, pa tako i Hrvatska suočavaju, moraju se rješavati međusobnom, ali i suradnjom sa susjedstvom. Terorizam i njegove žrtve diljem EU, stvorili su novi i trajan osjećaj nesigurnosti. Za Hrvatsku, koja još nije članica Schengena, ključno je definirati vanjske granice EU na način da obuhvaćaju i naše granice. Ulazak u Schengen mora biti jedan od naših prioriteta, ali hrvatska dugoročna sigurnosna strategija treba se temeljiti na djelotvornosti demokratskih institucija i rastu standarda naših građana“, izjavio je Tonino Picula.

„Europska unija i dalje jako promovira mobilnost radne snage kao rješenje za problem nezaposlenosti. Makar, stanje je po tom pitanju sad bolje nego kad sam prvi put ušla u Europski parlament. Otad je nekolicina nas svojim amandmanima i govorima na plenarnoj sjednici ipak uspjelo povećati svijest o tome kako mobilnost, bez drugih kvalitetnih politika zapošljavanja i olakšavanja poslovanja, za slabije razvijene države znači potpuni kolaps. Mobilnost nije ni potrebno ni moguće zabraniti, ali moramo se početi baviti svim državama članicama i njihovim specifičnim problemima, a ne tražiti univerzalna rješenja. Dogodit će nam se da svi visokoproduktivni mladi radnici rade u 5-6 država, a onda one uzdržavaju ostale. To je neodrživo", izjavila je Ruža Tomašić.

Cjelovita snimka razgovora dostupna je na Facebook stranicama Ureda za informiranje Europskog parlamenta i Predstavništva Europske komisije.

Projekt #VideoEuropa obuhvaća godišnji ciklus tematskih razgovora s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu i predstavnicima Europske komisije. Partner projekta je Nova TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene