Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenik Europske komisije (EK) za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avromopopulos u četvrtak je poručio hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Dubravki Šuici kako se EK zalaže da Hrvatska što prije ispuni kriterije za ulazak u schengenski prostor, priopćeno je iz njezinog ureda.


hrvatskA zastupnicA u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica,  je u ulozi potpredsjednice Odbora za vanjske poslove EP-a sudjelovala na godišnjem sastanku predsjednika odbora te institucije i kolegija povjerenika Europske komisije, prilikom čega je Avramopolousu postavila pitanje o napretku i budućnosti Hrvatske u Schengenu.

Vezani članci Dubravka Šuica Šuica o europskoj pomoći Banovini i osobnim dojmovima: "Preživjela sam dva dubrovačka potresa i jedan zagrebački. U Petrinji je jako teško" Dubravka Šuica - 1 Dubravka Šuica otkrila što Hrvatska treba napraviti da bi od Europske unije dobila novac za oporavak

Povjerenik joj je odgovorio kako "Komisija ulaže maksimalan trud da Hrvatska što prije ispuni kriterije, te je naglasio kako će EK podržati hrvatsko pristupanje Schengenu", rečeno je u priopćenju.

Šuica je podsjetila da je hrvatsko uključivanje u Schengen u interesu cijele Europske unije, a ne samo Hrvatske, o čemu svjedoči i govor predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera o stanju Europske unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u rujnu u Strasbourgu u kojem je naglasio da Hrvatska što prije mora pristupiti Schengenu kako bi se osigurala zaštita vanjske granice Europske unije.

„Tema primjene Schengenskog informacijskog sustava od iznimne je važnosti imajući u vidu situaciju s migracijama i rastućim pojavama terorizma koje zahtijevaju pojačanu kontrolu granica, a time dovode Hrvatsku u fokus interesa budući da smo trenutno vanjska granica Europske unije, ali ne i schengenskog prostora“, naglasila je Dubravka Šuica, koja je izvjestiteljica u ime svoje grupe zastupnika europskih pučana (EPP) za izvješća „Uspostava, djelovanje i primjena Schengenskog informacijskog sustava (SIS) u području graničnih kontrola“ i „Primjena Schengenskog informacijskog sustava za vraćanje državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom“.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je ranije istaknuo kako bi Hrvatska tehničke kriterije za ulazak u Schengen trebala ispuniti sljedeće godine. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju