Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivanje vlastite loakcije

Facebook: Jesu li Hrvati skloni otkriti svoju lokaciju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebook je dio života mnogih, i u svijetu i u Hrvatskoj. Ta je društvena mreža uvela novost, lokacijski servis.

Uz događaje, fotografije, video klipove od sada ćete s prijateljima moći podijeliti i svoju lokaciju. Dok tvrtke u tome već vide financijsku korist, mnogi postavljaju pitanje gubitka privatnosti. Dunja je jedna od 1.200.000 korisnika Facebooka u Hrvatskoj. Na računalu ili mobitelu, svaki dan pogleda svoj profil. 'Pogledam sve novosti, vidim gdje je tko bio, što se događa, slikice i tak,' rekla je Dunja Sever Vitez. A korisnici u SAD-u od danas mogu provjeriti i gdje se njihovi prijatelji u svakom trenutku nalaze. Nova aplikacija Facebook Places omogućuje im da uz druge informacije sa svima podijele i lokaciju. 'A ono, kome je OK, je OK. Ja ju recimo neću instalirati ako bude dostupna za hrvatsko tržište,' rekla je Dunja.

Njezino mišljenje dijele i drugi. Kažu, zašto davati informacije o svojoj lokaciji. Smanjena privatnost očito brine mnoge. Osnovni razlog zabrinutosti profesor Bebić vidi u neinformiranosti. Skloni smo prihvatiti sve ponuđene novosti, a da ne razmišljamo o mogućim negativnim posljedicama.

>> VIDEO: Facebook Places ubija Foursquare?

'Ljudi to prihvaćaju i tako u principu ispada da se vi sami, svojevoljno odričete svoje privatnosti jer ste tu aplikaciju instalirali na kraju krajeva mada to u principu niti ste znali niti gdje vas to konkretno može dovesti,' rekao je dr.sc. Domagoj Bebić s Fakulteta političkih znanosti. Dok ova aplikacija ne bude dostupna i u Hrvatskoj, imate dovoljno vremena da se informirate o postavkama koje vas mogu zaštititi. 'Tvoj je osobni odabir hoćeš ti to instalirati, hoćeš se ulogirati, hoćeš svima reći gdje si,' rekla je Dunja. I zaista, uvijek imate izbora. U krajnjem slučaju uvijek se možete odlogirati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene