Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško uputio je danas pisma Nadzornom odboru Jamnice d.d i članovima Nadzornog odbora Poslovnog sistema Mercator d.d. u kojima traži smjenu predsjednika Uprave Jamnice Mislava Galića te upozorio da je Dražen Kocijan, kao bivši predsjednik Uprave Tiska, počinio kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Galerija +0 Fabris Peruško (Video: Sandra Simunovic/PIXSELL)

Fabris Peruško je Nadzornom odboru Jamnice d.d. predložio da u interesu Jamnice razmotri donošenje odluke o opozivu gospodina Mislava Galića s pozicije predsjednika i člana Uprave Jamnice te imenuje na mjesto predsjednika Uprave Jamnice gospodina Daria Šalića.

Vezani članci Ivica Todorić Todorić najavio moguću političku karijeru, kaže da potporu već ima: "Vidjet ćete" Saif Alketbi, Fortenova Državni tajnik Matušić potvrdio Dnevniku Nove TV: Nizozemci nisu dali odobrenje za prodaju udjela Fortenove

"Prijedlog za opoziv gospodina Galića poduprijet je, između ostalog, činjenicama da je gospodin Galić dio prijašnje Uprave Agrokora, koja je uzrokovala pokretanje postupka izvanredne uprave te da se protiv njega vodi kazneni postupak, što šteti poslovnom ugledu Jamnice i gospodina Galića ograničava u kvalitetnom obavljanju poslova", stoji u priopćenju Agrokora.

"Po prirodi stvari, bilo je za očekivati da će sve osobe koje su bile dio prijašnje Uprave Agrokora d.d., koji je doveden u stanje neodrživosti poslovanja, kao odgovorne osobe podnijeti ostavku i na upravljačkim mjestima u ovisnim i povezanim društvima Agrokora, no to se nažalost u ovom konkretnom slučaju nije dogodilo. U odnosu na gospodina Galića, okolnost da se vodi i kazneni postupak protiv njega dodatno šteti poslovnom ugledu Jamnice jer nije uobičajeno da društvo zastupa i predstavlja osoba protiv koje se vodi kazneni postupak, koji je u posrednoj vezi s funkcijom koju obnaša. U tom smislu, smatram da načelo presumpcije nevinosti, koje se primjenjuje u kaznenim postupcima, ne može ekskulpirati gospodina Galića za situaciju u kojoj se nalazi i koja nesporno i nepotrebno opterećuje Jamnicu. Iz navedenih razloga, nakon što je pronađena odgovarajuća zamjena za funkciju predsjednika uprave Jamnice, smatram da je u najboljem interesu Jamnice donošenje odluke o opozivu imenovanja gospodina Galića", napisao je Peruško u obrazloženju prijedloga Nadzornom odboru Jamnice.

Peruškov prijedlog će NO Jamnice razmatrati na sljedećoj sjednici. 

Drugo pismo uputio je Tomislavu Čizmiću, predsjedniku Uprave Mercatora i na znanje članovima Nadzornog odbora Mercatora, a u njemu ih obavještava o sumnji u nepravilnosti i nezakonitosti u radu ranijih Uprava pojedinih društava pod izvanrednom upravom, a koja se odnosi i na menadžera u Mercatoru gospodina Dražena Kocijana.

Peruško ga je obavijestio da je "izvanredna Uprava Agrokora poduzela sve primjerene radnje, obzirom na osnove sumnje da je gospodin Dražen Kocijan, ranije predsjednik Uprave društva Tisak d.d., Zagreb, kao odgovorna osoba tog društva, svojim nesavjesnim radom potencijalno nanio iznimnu štetu tom društvu, slijedom čega postoji sumnja da su se u radnjama te osobe stekla obilježja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti“.

Čizmića je pozvao da održava korporativna etička i poslovna pravila na visokoj razini te da uzimajući u obzir činjenice iz obavijesti koja mu je upućena poduzme sve potrebne radnje kako bi se taj cilj zadržao, odnosno ostvario.

"Uspješno restrukturiranje Agrokora zahtijeva podizanje kvalitete korporativnog upravljanja kao i podizanje profesionalnih i etičkih korporativnih standarda u svim kompanijama sustava Agrokor. Svatko od nas je kao menadžer odgovoran za svoje odluke i postupke. Očekujem od uprava kompanija u sustavu Agrokor da kao pojedinci i tijela koja upravljaju kompanijama tu odgovornost preuzmu u potpunosti", rekao je Peruško. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju