Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Faber dao iskaz unutarnjoj kontroli MUP-a o sastanku s Getoš Magdić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odjel za unutarnju kontrolu MUP-a saslušao je danas savjetnika ministra unutarnjih poslova Vladimira Fabera u sklopu istrage o njegovu tajnu sastanku s Anom Marijom Getoš koju je navodno nagovarao da svoju sestru, optuženicu u slučaju "selotejp" Gordanu Getoš-Magdić, nagovori da za ratne zločine u Osijeku optuži Branimira Glavaša u zamjenu za manju zatvorsku kaznu.

- Djelatnici Odjela za unutarnju kontrolu razgovarali su sa
savjetnikom Faberom kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima je došlo do sastanka i provjerili svi navodi iz tiska, izjavio je
glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ana Mariju Getoš tuži i Sanja Sarnavka Slika nije dostupna U tijeku kriminalistička obrada zbog prisluškivanja Fabera

Nije želio govoriti o sadržaju iskaza Fabera koji se zbog razgovora s "unutarnjom kontrolom" vratio s godišnjeg odmora i jučer u medijima odbacio optužbe na svoj račun.

- Nakon postupanja 'unutarnje kontrole' i utvrđenja svih činjenica
odlučiti će se o daljnjim koracima koji ovise o tome je li Faber
prekršio odredbe Zakona o policiji, kazao je Mehun. Dodao je da će javnost ubrzo biti obaviještena o rezultatima istrage.

Sastanak, na kojemu je bivši načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Faber uvjeravao Ana Mariju Getoš da će njezina sestra dobiti znatno manju zatvorsku kaznu u zamjenu za iskaz koji bi potvrdio optužbe protiv Glavaša, dogodio se 29. prosinca u zagrebačkom Centru "Branimir". Ona je njihov razgovor tajno snimala.

Inače, Gordana Getoš-Magdić je dulje od 14 mjeseci u pritvoru, a na suđenju za slučajeve "selotejp" i "garaža" na zagrebačkom Županijskom sudu upravo je Fabera i osječku policiju optužila da su od nje zlostavljanjem i prijetnjama iznudili iskaz u kojemu je teretila provoptuženog Glavaša kao nalogodavca zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Hitnu istragu o sastanku Faber-Getoš jučer su zatražili i premijer
Ivo Sanader, a Glavaševi odvjetnici zatražili su Faberovo razrješenje iz Komisije za pomilovanja.

Glavaševa obrana već dulje vrijeme tvrdi da su brojni dokazi i iskazi svjedoka protiv Glavaša prikupljeni nezakonito i da je policija svjedoke nagovarala na lažne iskaze. Na samu suđenju za slučaj "selotejp", osim Gordane Getoš-Magdić, to je izjavio i optuženi Zdravko Dragić.

Državno odvjetništvo jučer je izvijestilo da nije znalo za sastanak,
ali i da ne može ispitivati Faberovu profesionalnu odgovornost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene