Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stižu li promjene?

Evo tko je vjerojatni nasljednik Rohatinskog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Vlade doznajemo da će Željka Rohatinskog naslijediti dosadašnji zamjenik Boris Vujčić. Hoće li on unositi kakve promjene u monetarnu politiku?

Boris Vujčić glavni je kandidat za novog guvernera. Drugi je čovjek monetarne vlasti, uvijek u sjeni karizmatičnog guvernera Rohatinskog.U HNB-u radi 16, a kao guvernerov zamjenik 12 godina. Doktor je ekonomskih znanosti i predavač na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Pročitajte i ovo Pola godine suživota s eurom, ilustracija - 2 Kovanice bi napunile vlak Šest mjeseci s eurom: Je li jeftinije nešto što stoji 4 eura ili 30 kuna? Odgovori bi vas mogli iznenaditi Konferencija Dan hrvatskih financijskih institucija - 1 BEZ OPTIMIZMA Guverner HNB-a o cijenama: "Inflacija ubrzano usporava, ali njezino će smanjivanje potrajati"

Šest i pol godina zamjenik je glavnog pregovarača u pregovorima Hrvatske s EU. Kao i Rohatinski oštrog je jezika, a u krizi se zalaže za bolne rezove.

>> Rohatinski odlazi! 'Milanović mi je telefonski rekao da uspješna suradnja nije moguća'

'Nisu sve odluke uvijek popularne međutim da bi vam sutra bilo bolje danas možda morate podnijeti neke nepopularne stvari. Moramo jako voditi računa koliko se možemo zadužiti', rekao je Vujčić 23. siječnja ove godine kao zamjenik guvernera.

'HNB će održavati stabilnost tečaja kune' - često govori, jer bi devalvacija dovela do još dublje recesije. 2012. godinu, smatra, treba iskoristiti za reforme. 'S jedne strane za fiskalnu konsolidaciju kako bi zadržali povjerenje investitora rejting agencija, a s druge strane za strukturne reforme kako bi zemlju napravili privlačnijom za strana ulaganja', rekao je Vujčić u Dnevniku Nove TV 26. studenog prošle godine.

Iz ovih se izjava da zaključiti kako se Vujčićevi stavovi podudaraju sa stavovima guvernera Rohatinskog. S njegovim dolaskom na čelo HNB-a ne bi trebalo biti bitnih promjena. Mislim da će Vujčić, koji je dio mlađe generacije i apsolutno kompetentan čovjek koji je s njim niz godina surađivao. Koliko će to biti nastavak stare politike teško je reći. Svaki čovjek nosi svoje ideje. Pogotovo čovjek koji je takva ličnost kao Boris Vujčić', kaže prof.dr.sc. Dražen Kalogjera.

Javna je tajna kako je Vujčić miljenik vladajućih. Sa Zoranom Milanovićem redovito se druži. A suradnja Vlade i HNB-a itekako će biti važna u godini koja će biti teža nego prošla! Čeka ga ulazak Hrvatske u EU ali i pripreme za uvođenje eura. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene