Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dim se vraća u restorane?

Evo što vlasnici restorana misle o ukidanju zabrane pušenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za turizam su važni i restorani, a restoranima za promet ukidanje zabrane pušenja.

Da će Vlada o tome raspravljati, potvrdio nam je ministar turizma Veljko Ostojić. Ali tek na jesen. U obzir će se uzeti austrijski model prema kojem restorani mogu odlučiti hoće li dopustiti pušenje. Razlog za to su, kaže Ostojić, brojne pritužbe vlasnika restorana o padu prometa otkada je zabrana na snazi.

Pročitajte i ovo doc. dr. sc. Željka Karin Uzrok teških bolesti Mladi sve ranije počinju s nepoželjnom navikom, petina ih je probala prije 13. godine: "Skoro 30 posto ih to radi iz navike, ali i zbog stresa" Ilustracija Anketa Dnevnik Nove TV Trebaju li pušači plaćati skuplje zdravstveno osiguranje? Pogledajte kako ste glasali

>> Nepušači i dio pušača protiv povratka pušenja u restorane

Zbog zabrane pušenja dolaskom zime smrznuo se i promet u ovoj pizzeriji. "Izgubio sam 70 posto gostiju znači od proljeća i ljeta koje sam imao konstantno svaki dan na terasi", kaže Vladimir Đorđić, vlasnik restorana. Vladimir se zato odlučio investirati 80-tak tisuća kuna u pregradnju odvojenog prostora za pušače. "Isplatilo se mali je prostor za mjesec dana sam dobio natrag 30 posto gostiju", ističe on.

Zbog sličnih ugostiteljskih priča Vlada će ipak raspravljati o izmjenama zakona, tvrdi ministar Ostojić. No, ne žurno. "Pred nama je glavna turistička sezona, pred nama je ljeto kada uglavnom gosti sjede vani i mislim da će jesen biti dovoljno duga da se svi potencijalni mogući modeli detaljno analiziraju i da nakon toga vlada donese najkvalitetniju odluku", kaže Ostojić.

Njegov prezimenjak, ministar zdravlja Rajko Ostojić ukidanju zabrane jučer se usprotivio, pa će se o pušenju provesti javna rasprava. "U tom jednom preciznom kompromisu i preciznoj evaluaciji jedne i druge strane je moguće naći rješenja na tom uvjetno rečeno austrijskom modelu", ističe ministar Ostojić.

Takav model ostavlja vlasnicima restorana pravo izbora - hoće li dopustiti pušenje uz ugradnju propisane ventilacije i odjeljivanje prostora. Prijedlog je stigao od restoratera. "Dakle ja gledam kao profesionalac u usluzi koju radim čitav život i posao koji radim, da se gost zadovolji, da se gostu pruži mogućnost na izbor. To smo mi od prvog dana predlagali", kaže Miroslav Folnegović, predsjednik udruge hrvatskih restoratera.

U prostorima koji poslužuju hranu i sadašnji zakon dopušta odvojeni prostor za pušače. No Vladimirova pizzerija tek je među 100-tinjak restorana od ukupno 8 tisuća koji su takvu mogućnost iskoristili.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene