Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena Ustava

Šire ustavne promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najavljeni referendum građanske inicijative 'U ime obitelji' trebao bi se održati po postojećem Ustavu, ali svaki sljedeći trebao bi biti po novim pravilima.

Odbor za Ustav osniva radnu skupinu u kojoj će predstavnici svih saborskih klubova davati svoje prijedloge i utvrditi konačan prijedlog izmjene Ustava. Radna skupina će o svim prijedlozima početi raspravu u četvrtak.  Za predsjednika Sabora to je dobar znak. 'Ustav je preozbiljan i prevažan akt za svaku demokratsku zemlju. Takav akt treba doživjeti fermentaciju unutar politike, ali i društva', rekao je Josip Leko

Pročitajte i ovo Ilustracija poručili mu da prestane Nisu svi ustavni suci bili za ovakvu odluku o Milanoviću, neki su odbili glasati Vladimir Šeks Vjeruje u odluku Ustavnog suda Šeks opleo po Milanoviću i najavio moguće scenarije: "Ustavni sud na prijedlog Vlade može dužnost povjeriti predsjedniku Sabora"

Uz inicijalnu ideju ukidanja zastare za najteža ubojstva koja je došla iz Odbora za Ustav, stižu i prijedlozi HDSSB-a, Laburista, HDZ-a ali i novi SDP-a. 'Bit će potrebno izmjeniti Ustav u pogledu dozvoljenih i nedozvoljenih referendumskih pitanja', poručila je zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović.

SDP bi izmijenio o odredbu o tome koji broj ljudi od izašlih na referendum može donijeti odluku. SDP podupire i prijedlog Laburista. 'Mislim da škola koju plaćamo ovih dana zbog nedefiniranih pravila referenduma je previsoka da bi sada propustili šansu da to uredimo', rekao je Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista.

>>Pokrenut postupak za ustavne promjene!

Prihvate li Lesarov prijedlog, a odnosi se na reguliranje referenduma, izmjenu zakona o referendumu te ulogu Ustavnog suda pri referendumskim pitanjima, SDP je na korak do dvotrećinske većine. Za ustavne promjene treba skupiti i glasove HDSSB-a. I s njima je, doznajemo, već sklopljen dogovor. 'Mi nismo tu da držimo lojtre SDP-u za ustavne promjene. Mi smo oporbeni klub i tražili smo da u Ustav unesemo nešto što ima veze s budućnošću Hrvatske', rekao je Josip Salapić, saborski zastupnik HDSSB-a.

Za HDSSB najbitnija je regionalizacija Hrvatske, a to je prihvatljivo SDP-u. Uz nezavisne zastupnike i manjine tako imaju dovoljno ruku, te im HDZ koji ima svoje uvjete, nije potreban. 'Stav HDZ-a je zasad da ako se neudovolji našim zahtjevima da nećemo biti za ustavne promjene', poručio je HDZ-ov Vladimir Šeks.

Za SDP, HDZ-ov prijedlog da uz nezastarijevanje zločina u Ustavu piše kominističkih, nije bitan jer ukoliko na svojoj strani imaju ostatak oporbe - Ustav mogu promijeniti. Stručni dogovori tek počinju iako je čini se politički sve riješeno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene