Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LICE S TJERALICE

Evo što slijedi ako se Todorić do ponedjeljka ne pojavi u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Ivicom Todorićem raspisana je međunarodna tjeralica, a ukoliko se u Hrvatskoj ne pojavi do ponedjeljka vjerojatno slijedi europski uhidbeni nalog, a onda i crvena Interpolova tjeralica.

Za pretpostaviti je da sva nadležna tijela vrlo dobro znaju gdje se u ovom trenutku nalazi Ivica Todorić i vrlo vjerojatno već sada rade na utvrđivanju njegove adrese.

Pročitajte i ovo Interpol - 1 Međunarodni zahtjevi Interpolove tjeralice: Znate li kada se koriste crvene, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste? Nestala djevojčica Danka osmi dan potrage Oglasila se policija o snimci iz Beča na kojoj je djevojčica koja nalikuje Danki

Danas sam razgovarala s mnogim ljudima, prvenstveno stručnjacima, koji kažu kako je nevjerojatan potez tužiteljstva, prije bih rekla zakašnjela reakcija. Mnogi se slažu da se raspisivanje tjeralice trebalo dogoditi u trenutku kad je određen istražni zatvor Ivice Todorića.

Ono što se vrlo vjerojatno sada čeka je pravomoćna odluka istražnog suca koja bi se trebala dogoditi u ponedjeljak. Ukoliko se do ponedjeljka Todorić ne pojavi u Hrvatskoj, vrlo vjerojatno će ići europski uhidbeni nalog, a onda i crvena Interpolova tjeralica. Za to vrijeme njemu je blokirana sva imovina.

Zašto šute Todorićevi odvjetnici?

Za Ivicom Todorićem jutros je raspisana i međunarodna tjeralica. "Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, u okviru poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti kako smo Vam to ranije odgovarali, a slijedom rješenja Županijskog suda u Zagrebu o određivanju istražnog zatvora protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, sukladno čl. 566 ZKP-a izdalo tjeralicu protiv tog prvookrivljenika. Daljnje radnje po izdanoj tjeralici provodi policija sukladno zakonskim odredbama", priopćeno je iz Državnog odvjetništva. 

Njegove slike na stranicama MUP-a nema, a sam Todorić se na svom blogu nije oglasio od 18. listopada. Izjave ne daju ni njegovi odvjetnici, vrlo vjerojatno po njegovoj želji ne žele zasad otkrivati nikakvu taktiku obrane.

Blokirani Kulmerovi dvori, pašnjaci, računi, poslovni udjeli...

I dok ga Hrvatska traži, Todoriću je sve pod blokadom: Kulmerovi dvori, pašnjaci, oranice, livade, bankovni računi, poslovni udjeli u Agrokoru. A to znači da ništa od navedenog ne može prodati.

Zabilježba Županijskog suda u Zagrebu na Kulmerovim dvorima čije je jedne četvrtine vlasnik, nije jedina. Barbara Kulmer već godinama traži povrat dvora, kaže njezin odvjetnik Krešimir Zečević.

"Tako je, na primjer, poništavala građevinske dozvole za izgradnju tog objekta, reviziju pretvorbe raznih tvrtki, pa će biti zanimljivo vidjeti, s obzirom na novonastalu situaciju, konačan ishod tih postupaka", kaže Zečević.

Lako je sakriti odakle pišete blog

Nadležne službe već rade na utvrđivanju mjesta boravka Ivice Todorića. Provjeravali su i odakle je pisao blog. Informatički stručnjaci objašnjavaju da je domena registrirana u Hrvatskoj, no to ne znači ništa.

"Ako doista želite ostati anonimni možete to napraviti na neki način. Ili ako želite da ljudi imaju dojam da ste vi na jednoj lokaciji, a nalazite se na drugoj, također to možete napraviti to na jednostavan način", kaže Alen Delić, IT stručnjak.

Istovremeno, čeka se i pravomoćna odluka suda o pritvoru. A odvjetnici su na mukama. Spis ima na stotine tisuća stranica, a još nisu dobili termin kad mogu napraviti uvid.

Sve se radi papirnato

Darko Maržić, odvjetnik Olivija Discordije, kaže da je problem što se ovdje još uvijek sve radi papirnato. "To znači da ćemo doći tamo, sjesti i od prve pa do ne znam koje stranice gledati što nam je u obrani interesantno i što nam treba", kaže Maržić.

U cijelom predmetu mnogi odvjetnici vide i druge probleme. Primjerice da tužitelji u prijedlogu za zatvor nisu uopće opravdali svoje stavove niti su imali pitanja za osumnjičene.

Mate Matić, odvjetnik Mislava Galića, kaže da je jedini interes bila hajka. "Nekakva akcija koja pokazuje nešto, ne znam što, osim što ih budi u rane jutarnje sate, pretražuje stanove. I to nakon što je prošlo već šest, sedam mjeseci kad je svatko tko je htio mogao utjecati na svjedoke i skloniti dokumentaciju. Dakle, ova akcija se pokazala potpuno suvišnom, ali na to smo u Hrvatskoj navikli tako da me ona sama po sebe ne iznenađuje", kaže Matić.

Ni za jednog osumnjičenog nije određena ni mjera opreza.

Cvitan u Rusiji

Tijekom poslijepodneva oglasio se i DORH koji je na svojim stranicama objavio da se Dinko Cvitan, glavni državni odvjetnik, prilikom posjeta Rusiji primio kaznenu prijavu Sberbanke protiv Ivice Todorića, ali ističu da Cvitan u Rusiji nije otkrivao nikakve tijekove kriminalističke istrage.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene