Inspekcija rada provjerava istarski pogon tvrtke Valipile. Odgovor na pitanje jesu li i kako kršili prava radnika koje su testirali na poligrafu, bit će poznat za nekoliko dana.


Inspekcija rada obavlja provjeru u istarskom pogonu tvrtke Valipile, a zbog korištenja poligrafa u testiranju zaposlenika. Jesu li se i kako kršili zakon i prava radnika - znat će se tek za nekoliko dana, po završetku nadzora.

Vezani članci Radnici na djelu Snalažljivim radnicima ne trebaju ni ljestve ni alati, pogledajte samo ovu kreativnost Slika nije dostupna I dalje bez plaća: Radnici štrajkaju, Konstruktor posjetila inspekcija rada

Iza zatvorenih vrata inspektori rada cijeli su dan razgovarali s radnicima tvornice Valipile koji su bili pozvani na poligrafsko ispitivanje od strane poslodavca.

'Razgovarali su sa mnom, razgovarali su sa ljudima koji su prošli poligrafsko ispitivanje tako da rezultate nemamo pa ih ne možemo komentirati', rekao nam je Andrej Alilović, izvršni direktor tvrtke 'Valipile'.

Radnici koji su prošli testiranje priznaju da nije ugodno no, nisu razmišljali o odbijanju takvog testa.

'Ne zamjeram ništa, kažem možda je to jedno dobro iskustvo, nije to ni tako strašno, nije loše. Neugodno - u svakom slučaju da', kaže djelatnica Ranka Pamić.

Tvornica pilića pod povećalom: Evo što ispituju radnike na detektoru laži

U tvrtki tvrde da su za poligrafsko testiranje izabrali vanjsku tvrtku kako bi napravili procjenu radnika.

'Na temelju kojeg mi dobivamo procjenu odgovornosti, lojalnosti, sposobnosti, nošenja sa stresom, sposobnosti uviđanja nekih situacija i rezultata', rekao je Alilović. Kaže da s onima koji su obili testiranje nije bilo 'ništa, apsolutno ništa'.

' Ne, ne, ne, to je smiješno', odgovorio je na pitanje jesu li dobili otkaze.

Dio radnika ne vidi ništa loše u takvom ponašanju poslodavca.

'Gledajte, moji papiri su čisti, ja radim svoj posao normalno, kako treba sve po PS-u i tako da ja sve u redu', rekao je je djelatnik Goran Lukez.

Pazin: Ispitivali radnike na detektoru laži

Negativno pisanje o tvrtki koja je iznajmila pogone Purisa u stečaju i redovito isplaćuje plaće - radnike brine.

'Taman smo se zalaufali, pokrenuli proizvodnju, povećavamo proizvodnju, počeli smo opet zapošljavati radnike tako da vidim neku pozitivnu atmosferu u svemu tome', rekao nam je djelatnik Neven Turčinović.

Jesu li pozivom na poligrafsko ispitivanje kršena neka radnička prava ili zakoni znat će se za nekoliko dana kada mjerodavni inspektori objave rezultate nadzora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook