Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovori s bankama

Evo što sve možete učiniti kada vas 'stisne' kredit...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako vratiti kredit pitanje je koje muči većinu hrvatskih obitelji. Vrijednost nevraćenih kredita prešla je 4 milijarde kuna što znači da bi se i stanovi 8 tisuća korisnika neotplaćivanih stambenih kredita mogli uskoro naći na prislinoj rasprodaji.

Nekoliko je načina na koje se s bankom može dogovoriti izlaz ako nemogućnost otplate kredita neće biti dugogodišnje prirode.

Pročitajte i ovo Banke neće raditi 17. travnja Obavijest za građane Obavite sve što trebate na vrijeme: Objavljeno kojeg dana banke neće raditi Slika nije dostupna Niže kamate na kredite Donosimo izračun: Evo kolika će vam biti rata kredita iza Nove godine

Više ne mogu otplaćivati 9 tisuća kuna od dva stambena kredita, shvatili su, prošle godine u obitelji Žekić. 'Smanjila su nam se primanja, supruga je otišla u mirovinu, kćeri su se smanjila primanja u njezinoj tvrtci, naša snaha je otišla na porodilnji', kaže Drenislav Žekić.

'Moratorij je mjera koju mogu iskoristiti osobe koje ostanu bez posla. Naknada iznosi 1,5 posto od preostalog iznosa glavnice kredita ukoliko se moratorij ugovara na razdoblje od 6 mjeseci, odnosno, 3 posto od glavnice ukoliko se moratorij ugovara na razdoblje od 12 mjeseci. Produljenje roka otplate kredita do 3 ili 5 godina, a sve s ciljem da smanje mjesečna kreditna opterećenja', objašnjava Dario Grbić iz Erste banke.

>> SIMULACIJA Novi zakon, NOVE KAMATE na kredite

Olakšavajuće mjere otplate kredita:

1. Moratorij: Odgoda plaćanja na 6 ili 12 mjeseci.
- naknada: 1,5 ili 3 posto od preostale glavnice

2. Poček: Do 12 mjeseci.
-naknada: Kamatna stopa od 3 posto, glavnica miruje

3. Produljenje razdoblja otplate kredita: Dodatnih 3 ili 5 godina.
-smanjenje rate

'Tražili smo odgodu na godinu dana, dva puta po 6 mjeseci i to smo dobili', govori Žekić. Kako i ne bi kada banke imaju problema s naplatom kredita. Desetina građana i trećina tvrtki prestalo je vraćati kredite. 'Dakle otplatili smo milijun i 200 tisuća od zaduženih milijun i pol prije 8 godina, a danas smo dužni još miljun i 200 tisuća kuna', kaže Žekić.

Prije 5 godina neotplaćivanih kredita bilo je upola manje. 'Savjet klijentima je da ne čekaju da se dospjele obveze nagomilaju i da što ranije zapravo dođu u banku', komentira Gabrić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene