Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Porastu BDP-a trebala bi pomoći i fiskalizacija. Prvi fiskalni račun u Hrvatskoj izdan je prije točno godinu dana.


O novcu u Poreznoj upravi još uvijek ne žele govoriti. No, zna se da je 2013. izdano više od 2 milijarde i 200 milijuna fiskalnih računa. No, zanimljivo je da su, primjerice u listopadu, samo ugostitelji prijavili dvostruko veći promet nego lani. Uz banane. na Dolcu od srpnja ide i račun. 'Sve smo naučili, šifre su tu za svaki artikl. Stisnem šifru i izađe cijena', kazao je jedan od prodavača na Dolcu.

Vezani članci Slika nije dostupna Fiskalizacija popušta: Ugostitelji, trgovci i odvjetnici opet ne izdaju račune, svaka peta prevara u Zagrebu Slika nije dostupna FOTO Poreznici zapečatili štandove na šibenskoj tržnici

Uvođenje blagajni na tržnicama i ribarnicama za trgovce koji ne prodaju vlastitu robu, izazvalo je najviše rasprave. 'Nema više cjenkanja, cijena je tu i gotovo', kazao je Marinko.

U Zadru je zbog blagajni prvog srpnja došlo čak i do tučnjave, a taj se dan fiskalizacija bojkotirala na tržnicama diljem zemlje. S prvim danom 2013. u sustav fiskalizacije ušli su i ugostitelji.

Nema više papirologije: Evo kako će se sada obračunavati plaće!

Ukupni učinci još se zbrajaju, ali, primjerice, u listopadu su ugostitelji prijavili oporezive isporuke veće za 50 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno 95,5 milijuna kuna. Trgovci su prijavili isporuke veće za 24, 18 posto nego lani, odnosno za 126 milijuna kunan, dok su odvjetnici prijavili 1,5 milijuna kuna više.

Svake sekunde u Hrvatskoj se izda 2.000 računa. U 2013. izdano je više od 2 milijarde i 200 milijuna računa. Bez računa više se ne izlazi ni iz frizerskog salona. 'Ipak, taj obrtnik ili poduzetnik koji izdaje fiskalni račun na bilo koji način, puni državni proračun, oni koji rade doma ne pune nikako', kazao je vlasnik frizerskog salona Ivica Zanetti.

Od onih koji se fiskalizacije nisu pridržavali, porezna je naplatila ukupno 11 milijuna kuna kazni i privremeno zatvorila više od 1.000 objekata .

Nije se varalo samo neizdavanjem računa. Neki su izdavali račun od nula kuna ili bi isti račun za primjerice kavu, na stol stavljali i nekoliko puta. Zbog svega toga, poreznici u 2014oj najavljuju još više kontrola.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju