Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popis dvojezičnih gradova

U ovim gradovima se uz hrvatski uvodi i srpski

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam popis gradova i općina u kojima se uvodi dvojezičnost. Srpski se jezik tako uvodi u gradovima Vukovar i Vrbovsko, te u još 18 općina.

Na prijamu SNV-a povodom proslave pravoslavnog Božića, premijer Zoran Milanović poručio je kako će osigurati provođenje zakona, koji manjinama jamče dvojezičnost u sredinama u kojima čine više od trećine stanovništva.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva"

Premijer je istaknuo kako tu nije samo riječ o pravnoj, nego i ispravnoj državi. 'Kako netko može biti protiv prava nekog da koristi svoj jezik i pismo', upitao je Milanović, te poručio kako je zakon koji osigurava dvojezičnost dobar,  te da se neće mijenjati.

'Svima koji žele, to ćemo omogućiti, ne samo zato što to piše u zakonu, zato što je to pravna država, nego zato što je to ispravna država', dodao je.

Na prijemu se ministar uprave Arsen Bauk osvrnuo i na raspravu u javnosti treba li uvesti dvojezičnost u Vukovar, rekavši kako je činjenica da je temeljem novog popisa stanovništva u gradu Vukovaru broj pripadnika srpske manjine s 32 došao na 34 posto, te se u primjerenom roku treba primijeniti Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

>>Udruga 'Vukovarske majke' protiv uvođenja dvojezičnosti

'Ja ću se usuditi reći sljedeće: Vukovar je onoliko hrvatski koliko se u njemu poštuju hrvatski zakoni, a s poštivanjem i ovog zakona bit će bar jedan korak više hrvatski, nego što je bio do sada', poručio je ministar uprave Bauk s domjenka SNV-a.

Uz hrvatski, srpski se jezik uvodi u gradovima Vukovar i Vrbovsko, te u još 18 općina, a to su: Plaški, Krnjak, Vojnić, Donji Lapac, Vrhovine, Udbina, Šodolovci, Jagodnjak, Erdut, Dvor, Gvozd, Donji Kukuruzari, Biskupija, Civljane, Kistanje, Markušica, Trpinja i općina Gračac. Talijanski se, kao ravnopravni jezik uz hrvatski, uvodi u općini Grožnjan, mađarski jezik u općini Kneževi Vinogradi , slovački u općinu Punitovci, te češki jezik u općinu Končanica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene