Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdanska sigurnost

Oprezno s neizostavnim božićnim ukrasima: Evo na što treba paziti pri kupovini lampica, a što izbjegavati

Blagdanska sigurnost (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Blagdanska sigurnost (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Blagdanska sigurnost (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Blagdanska sigurnost (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Blagdanska sigurnost (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Svatko sa svojim ciljem ovih je dana posjećivao brojne trgovačke centre i tržnice diljem Hrvatske. Kakav bi to blagdan bio bez božićnog drvca, a kakvo bi to drvce bilo bez ukrasnih lampica? No, prije nego što ih upalite, morate se o njima dobro informirati.

Različitih boja i dimenzija, ponuda božićnih lampica je šarolika. Prilikom kupnje svakako vodite računa da vaše lampice imaju oznaku CE koja pokazuje da proizvod ima onaj minimum bitnih značajki o sigurnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Splitu Žena fotografira brave na ulaznim vratima u zgradi: Policija upozorava građane Lana Djurkin-König, stručnjakinja za sigurnost Žene u dominantno muškim zanimanjima Stručnjakinja za sigurnost o situaciji u svijetu: "Stvari će se više zakomplicirati, sigurnosni rizici će postati veći"

Brojne pritužbe o neispravnim lampicama tijekom blagdana dobivaju u udruzi za zaštitu potrošača. ''Ukoliko se radi o proizvodu koji ima nekakav nedostatak, može potrošač imati mogućnost na popravak proizvoda, zatim zamjenu proizvoda ili u konačnici raskid ugovora što znači povrat novca'', ističe Dijana Kladar iz Udruge za zaštitu potrošača.

No, i ispravne lampice postaju opasne kada građani sami kreću u popravak žica. ''Najčešće greške koje se pojavljuju kod popravaka lampica kada idu krpati sami lampice. To najčešće rade selotejpom, pik trakom, pa i izolirom nije dobro jer te lampice su u principu nepopravljive'', objasnio je električar Ante Kralj.

Poruka vatrogasaca je više nego jasna. ''Lampice ne bi trebalo ostavljati upaljene preko noći i njih bi trealo isključiti jer one se kroz vrijeme malo zagrijavaju i nikad ne znamo što će se dogoditi. Isto tako, ne bi trebalo paliti prskalice, stavljati obične svijeće blizu bora'', rekao je Borislav Turan iz JVP Velika Gorica.

A da ne postanete dio crne statistike u blagdansko vrijeme, savjet je samo jedan. Odgovorno se odnosite prema svim lako zapaljivim blagdanskim ukrasima, kako vaše veselje ne bi zamijenili zvukovi sirena vatrogasaca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene