Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenađeni?

Evo na što Hrvati najviše troše!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na hranu, uvoznu ili domaću, odlazi najviše novca iz kućnih proračuna. Novi su to podaci Državnog zavoda za statistiku. Gledano očima potrošnje, Hrvati trostruko više troše na telefoniranje i slanje poruka, nego na kulturne sadržaje.

Hrana je već dugi niz godina stavka na koju Hrvati troše najviše novca, na godinu na hranu troše 21.852 kune. Od mesa, najviše potroše na govedinu i teletinu, a najmanje na ribu – na mjesec tek 73 kune.

Pročitajte i ovo Berba jabuka 60 tisuća tona plodova Svjetski je dan svima omiljenog voća: Iza voćara je izazovna godina Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 4 Inflacija ne jenjava Operacija uspjela, pacijent na izdisaju: Od 44 vrste voća i povrća nisu poskupjele samo dvije

Prosječan građanin i nije baš ljubitelj voća i povrća. No, za povrće ipak izdvoji nešto više novca- kroz godinu ga ono stoji 2.499 kuna. ' Nije sigurno, teško je vrijeme da bi si ljudi toliko mogli priuštiti kroz godinu', kazala je jedna gospođa.

>>
VIDEO Doznajte kome kupci vjeruju najviše pri kupnji hrane

Po jutru se dan poznaje, a jutro mnogi najviše vole započeti kavom i to je nerijetko prva u nizu. To zadovoljstvo na godinu stoji 845 kuna. Uz takve prehrambene navike i ne čudi da su Hrvati četvrti u svijetu po pretilosti, a iznos koji izdvajaju za rekreaciju i sport je svega 259 kuna i to kroz cijelu godinu.

No, građani se vole lijepo odjenuti. Iako na odjeću i obuću troše četiri puta manje nego na hranu, u kućnom proračunu za tu je stavku osigurano 4.493 kune.

Prosječan se građanin zato ne može pohvaliti čitanjem. Na njega troši 499 kuna, ana usluge u kulturi troši 1.225 kuna- tri puta manje nego na mobitel. Za poruke, pozive i surfanje na godinu se izdvaja 931 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene