Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema dovoljno kontrole

VIDEO Doznajte kome kupci vjeruju najviše pri kupnji hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojne afere, od toksina u mlijeku do podvaljenog konjskog mesa na policama u trgovinama Europske unije, poljuljali su povjerenje u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane koju kupujemo. Udruge potrošača tvrde da nema dovoljno kontrole namirnica.

Mnogi zbog toga i vole hranu kupovati izravno od proizvođača. 'Roba sve govori. Kad vidite robu ovu, kakva je, ne treba ništa govoriti, roba sama govori za sebe', smatra kupac Željko Leskur. Brojne afere smanjile su povjerenje u hranu koju kupujemo.

Pročitajte i ovo Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni

>> Dioklecijanovi podrumi postali oaza zdrave hrane

U trgovinama kad biramo proizvod samo možemo vjerovati deklaraciji. No, udruge potrošača smatraju da nema dovoljno kontrole. 'Danas se radi manji broj nadzora koliko je nama poznato, koji su razlozi, ne znamo, pretpostavljamo uštede', ističe Nenad Kurtović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača.

Rješenje vide u nezavisnim analizama, trebala bi se iznaći sredstva za tajne kupce. U Njemačkoj, primjerice, postoji neovisna zaklada koja uspoređuje proizvode.

'Oni uzimaju proizvod ena testiranje bez znanja da će ga se uzeti, rade to u neovisnom laboratoriju i to objavljuju u mjesečnicima svojim, izvještajima, koji se prodaju i na kioscima i građanin može preko toga dobit potpun podatak', dodaje Kurtović.

Pojedine zemlje koriste rezultate tih analiza, pa sugeriraju da bi i naše ministarstvo moglo uspostaviti suradnju s njima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene