Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo dno

Evo koliko Hrvati (ne) vole čitati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U školi ili kod kuće, Hrvati ne vole čitati. Pokazalo je to veliko svjetsko istraživanje koje je Hrvatsku smjestilo na samo dno. U prosjeku Hrvati čitaju 3 knjige na godinu! No, prosjek popravljaju pojedinci poput Mije, koja je sa 145 pročitanih knjiga prošle godine, dobila titulu Najčitateljice.

Sa 145 pročitanih knjiga prošle godine, 14-godišnja Mia Vukmirović, zaslužila je titulu Najčitateljice. 'Uđem u taj svijet mašte, zamišljam da sam ja s tim likovima, proživljavamo razne avanture', kazala je Mia.

Pročitajte i ovo Crveni križ - 3 Najveći u Hrvatskoj Humanitarci velikog srca desetljećima pomažu Hrvatskoj: "Daj dok možeš, moli dragog" Ilustracija Jeste li ga osjetili? Potres kod Ogulina, osjetio se i na području Zagreba i BiH: "Dobro je zatreslo..."

Hrvatski je prosjek 3 knjige na godinu. No, Mia ih proguta u tjedan dana. 'Neku knjigu od 100 stranica pročitam za sat i pol, dva', kazala je.

Mia popravlja prosjek jer nam knjiga u ruci baš i ne leži. Skrivamo se na dnu svjetske ljestvice. Tek 40 posto Hrvata na mjesec pročita jednu knjigu. 'Naša poruka je: roditelji, upišite dijete u knjižnicu dok još nije krenulo u školu, posuđujte slikovnice, poklanjajte djeci knjige', kazala je Hela Čičko, organizatorica projekta 'Najčitateljica'.

>>
Sve više djece sve lošije čita i piše!

Da bi za 20 godina imali društvo koje uživa u pisanoj riječi, mora se krenuti od najmanjih. Kako u školi, tako i u obitelji. 'Izborom lektire mi tjeramo djecu da knjige smatraju mukom, tlakom, i kad idu na rođendan kažu, samo mi molim te nemoj knjigu poklonit. Zašto je tako? Zašto što su u školi naviknuti da moraju', kazao je Neven Antičević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Knjige se sve češće kupuju na akcijama. Ne čudi jer prosječni Hrvat mora raditi pola dana kako bi kupio knjigu od 80 kuna, a Amerikanac 19 minuta. 'Oni će početi čitati ili kupovati knjige ako budu imali novaca. Mi to vidimo na prodaji - svakih 100 tisuća nezaposlenih pada prodaja 10 posto', dodao je Antičević.

Strahovalo se da će elektroničke knjige izgurati klasične.'Prije jedno 10, 15 godina bilo je govora da će knjižnice izumrijeti. Nisu izumrle', kazala je Davorka Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba.

Prilagođavaju se, što se ne može reći za kulturu čitanja. Ne možemo kriviti ni elektroničke knjige za lošu poziciju u svijetu knjiga. Jer, 90 posto Hrvata nema nikakvog interesa prema njihovu čitanju kroz staklo monitora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene