Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 46 zahtjeva u prošlom mandatu

Evo kojih 7 zastupnika je otišlo u mirovinu na jedan dan i tako ostvarilo pravo na onu povlaštenu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prošlom saborskom mandatu zahtjev za mirovinom predalo je 46 ljudi. Među njima je sedam onih koji su otišli na jedan dan u mirovinu kako bi ostvarili pravo na onu povlaštenu.

Kako je nova Vlada najavila da mijenja zakon te da više neće biti povlaštenih mirovina, sedam saborskih zastupnika otišlo je u mirovinu na samo jedan dan, i tako ostvarilo pravo na povlaštenu mirovinu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

Među zastupnicima koji su na taj način ostvarili pravo na povlaštenu mirovinu nalazi se Vladimir Šeks, Boro Grubišić, Furio Radin, Ana Lovrin i Ivanka Roksandić. Milorad Pupovac podnio je isti takav zahtjev, no onda se predomislio i povukao ga. Niti jedan od navedenih zastupnika ovim činom nije prekršio zakon.

Vladimir Šeks svoj je čin definirao kao mjeru predostrožnosti. Kaže kako nije želio da mu netko nakon toliko godina parlamentarnog rada oduzme stečena prava. Kako zna za najave Kukuriku koalicije koja želi smanjiti ili u potpunosti ukinuti povlaštene mirovine, Vladimir Šeks je u samo jednom danu ostvario prava na povlaštenu mirovinu.

Boro Grubišić izjavio je kako ne vidi ništa sporno u svojem činu zato što ima i godina i staža, ne samo političkog, nego i medicinskog i ratnog staža ostvarenog u Domovinskom ratu. Grubišić kaže kako je iskoristio ono što mu zakon pruža i kako ne misli da je bilo koga prevario. Ističe da je bio među najaktivnijima zastupnicima te da nije izostajao sa sjednica. I njegov stranački kolega Dinko Burić ne misli da je njegov potez nepošten ili nemoralan.

Predsjednik Sabora Boris Šprem potvrdio je da na popisu povlaštenih mirovina nema zastupnika Kukuriku koalicije. 'I ja imam uvjete za povlaštenom mirovinom, pa mi nije palo na pamet da je idem ostvarivati', rekao je Šprem. Isto misli i SDP-ov potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, koji također ostvaruje sve uvjete za povlaštenom mirovinom.

Dragutin Lesar, predsjednik Laburista koji se još 2005. godine zalagao za ukidanje povlaštenih mirovina, rekao je kako taj čin pokazuje moral i poštenje pojedinca. Povlaštena saborska mirovina iznosila je od 9 000 do 15 000 tisuća kuna.

Nova vlada je na sjednici prošlog tjedna obznanila kako planira u saborsku proceduru poslati novi zakon kojim bi se u potpunosti ukinule povlaštene mirovine za saborske zastupnike te suce Vrhovnog i Ustavnog suda. U buduće bi tako, od novog saborskog saziva, svi išli u mirovinu po općim propisima, kao i svi ostali građani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene