Novi guverner preuzeo je HNB, a njegov glavni posao bit će održavanje stabilnog tečaja kune prema euru.


Očekuje se da će Hrvatska narodna banka braniti tečaj na granici 7,5 kuna za jedan euro, naravno, kupovinom i prodajom deviza na hrvatskom tržištu novca. To će se raditi dok Hrvatska ne uđe u eurozonu. Hrvatska će u EU politički ući 1. srpnja 2013. godine, no monetarno priključenje očekuje se do 2020. godine.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Oprezni prema uvođenju eura u Hrvatsku: "Idemo nasilu prema euru" Slika nije dostupna Ekonomski analitičari o poskupljenju kredita u eurima

Ali, da bi Hrvatska prisvojila euro i ušla u monetarnu uniju, morat će usvojiti neke radikalne mjere štednje koje nameće europska monetarna vlast.

>> 'Ako bi netko htio poslušnika, bio bi jako neinformiran da mene uzme'

'Kriteriji za ulazak u eurozonu su sad pooštreni i prošireni. Nama će trebati puno rada i na to se trebamo koncentrirati u Hrvatskoj zbog nas, zbog naše neposredne perspektive i rasta da zadovoljimo te kriterije koji su potrebni da uđemo u eurozonu', rekao je novi guverner Boris Vujčić.

Usporedit ćemo cijenu zaduživanja Hrvatske sa cijenom zaduživanja nekih zemalja koje su već u eurozoni. Kamata koju trenutno plaća Hrvatska je 6,56 posto. Italija trenutno na tržištu prolazi nešto povoljnije jer je Mario Monti, talijanski premijer proveo radikalne mjere štednje sa 5,99 posto. Španjolska plaća nepovoljniju kamatu od Hrvatske - 6,87 posto. Ali, gospodarski gigant Njemačka trenutno plaća nevjerojatno nisku kamatu - 1,32 posto.

Što mogu očekivati Hrvatski građani ako država plaća ovoliku kamatu?

'Dok god se država zadužuje po ovoj visokoj cijeni teško je očekivati da ćemo imati značajniji pad kamatnih stopa', kaže Vujčić.

Hrvatska je ovo proljeće zabilježila rekordan rast inflacije, najveću u zadnje tri godine - 3,8 posto. No guverner je jučer donio dobre vijesti. On očekuje da će godišnji rast inflacije u cijeloj 2012. ipak biti nešto niži, 3,2 posto. No još bolje su vijesti da Vujičić očekuje da će u 2013. rast potrošačkih cijena biti još niži od ovoga.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.