Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoka očekivanja

Evo koji izazovi čekaju guvernera Vujčića!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi guverner preuzeo je HNB, a njegov glavni posao bit će održavanje stabilnog tečaja kune prema euru.

Očekuje se da će Hrvatska narodna banka braniti tečaj na granici 7,5 kuna za jedan euro, naravno, kupovinom i prodajom deviza na hrvatskom tržištu novca. To će se raditi dok Hrvatska ne uđe u eurozonu. Hrvatska će u EU politički ući 1. srpnja 2013. godine, no monetarno priključenje očekuje se do 2020. godine.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Euro i kuna Nova valuta Zbogom kuno, dobar dan euro: Sve važne informacije o uvođenju eura, dokad se može plaćati u kunama, što se sve mijenja?

Ali, da bi Hrvatska prisvojila euro i ušla u monetarnu uniju, morat će usvojiti neke radikalne mjere štednje koje nameće europska monetarna vlast.

>> 'Ako bi netko htio poslušnika, bio bi jako neinformiran da mene uzme'

'Kriteriji za ulazak u eurozonu su sad pooštreni i prošireni. Nama će trebati puno rada i na to se trebamo koncentrirati u Hrvatskoj zbog nas, zbog naše neposredne perspektive i rasta da zadovoljimo te kriterije koji su potrebni da uđemo u eurozonu', rekao je novi guverner Boris Vujčić.

Usporedit ćemo cijenu zaduživanja Hrvatske sa cijenom zaduživanja nekih zemalja koje su već u eurozoni. Kamata koju trenutno plaća Hrvatska je 6,56 posto. Italija trenutno na tržištu prolazi nešto povoljnije jer je Mario Monti, talijanski premijer proveo radikalne mjere štednje sa 5,99 posto. Španjolska plaća nepovoljniju kamatu od Hrvatske - 6,87 posto. Ali, gospodarski gigant Njemačka trenutno plaća nevjerojatno nisku kamatu - 1,32 posto.

Što mogu očekivati Hrvatski građani ako država plaća ovoliku kamatu?

'Dok god se država zadužuje po ovoj visokoj cijeni teško je očekivati da ćemo imati značajniji pad kamatnih stopa', kaže Vujčić.

Hrvatska je ovo proljeće zabilježila rekordan rast inflacije, najveću u zadnje tri godine - 3,8 posto. No guverner je jučer donio dobre vijesti. On očekuje da će godišnji rast inflacije u cijeloj 2012. ipak biti nešto niži, 3,2 posto. No još bolje su vijesti da Vujičić očekuje da će u 2013. rast potrošačkih cijena biti još niži od ovoga.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene