Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Evo koje su pozitivne stvari za poduzetnike početnike u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Želite li u Hrvatskoj biti poduzetnik, mogao bi vas obeshrabriti cijeli niz faktora. Ali, ima i pozitivnih strana.

Poduzetnici i ulagači u Hrvatskoj imaju na raspolaganju čitav niz institucija koje im nude različite oblike podrške u pokretanju poduzetničke djelatnosti i razvijanju projekata. Osim Hrvatske gospodarske komore, tu su nadležna ministarstva (Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo poduzetništva i obrta), njihove agencije (Agencija za investicije i konkurentnost, Hamag Invest), te lokalne razvojne agencije.

Pročitajte i ovo Neradni vikend, ilustracija U kupovinu Umjesto neradne nedjelje - neradni vikend! Poduzetnici prijete poskupljenjima Cvjeta hrvatski izvoz - 2 10 godina od ulaska Cvjeta hrvatski izvoz: Od ulaska u Europsku uniju porastao je 128 posto, a svaki treći izvozni euro zaradi se izvan EU-a

Mogućnosti financiranja poduzetništva, bilo da je riječ o početnom projektu ili već postojećim poduzetnicima, nude se kroz različite oblike financijskih programa HBOR-a (povoljnije kreditiranje uz sudjelovanje komercijalnih banaka) te uz mogućnost korištenja jamstvenih programa koje daje HAMAG Invest (za investiranje, za obrtna sredstva, inovacije i dr.), podsjećaju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

A ovo je vladin 'božićni poklon' poduzetnicima...

Također naglašavaju kako su različite mogućnosti sudjelovanja investitora u poduzetničkim projektima u Hrvatskoj, od zajedničkog pokretanja poslovanja pod uvjetima koje partneri dogovore (joint-venture) do financiranja dijela poslovanja, ulaska u vlasničku strukturu, financiranja putem investicijskih fondova i dr.

Dodatna mogućnost za financiranje projekata je korištenjem sredstava iz EU fondova koji su na raspolaganju od ulaska Hrvatske u EU. Male i srednje tvrtke se suočavaju s problemom pokrivanja nedostatka kapitala, pogotovo u start-up fazi, budući da banke traže kolateralu, a fondovi rizičnog kapitala teže većim investicijama u kasnijoj, manje rizičnoj fazi poslovanja. Srećom, Ministarstvo poduzetništva dosjetilo se kako smanjiti trošak početnog projekta, pa se u skladu s tim može otvoriti tvrtka za 10 kuna j.d.o.o. (jednostavni d.o.o.)

CRANE (Croatian Business Angels Network) je hrvatska mreža poslovnih anđela, odnosno privatnih investitora zainteresiranih za ulaganja u proizvodne i inovativne tvrtke u vrlo ranom stadiju razvoja.

CRANE igra aktivnu ulogu u osiguravanju kapitala za početne faze projekata gdje je evidentan nedostatak kapitala kao alternativa plasmana drugim sredstvima financiranja te na taj način promiče razvoj poduzetništva. 'Crane je udruga koja okuplja investitore koji sami ulažu svoj novac po vlastitom nahođenju', rekao je Hrvoje Prpić iz Cranea, za Dnevnik.hr.

Kad poslovni anđeo odluči uložiti u tvrtku, može uložiti novac, ali i vlastito znanje i rad u firmu u nastanku. 'U Hrvatskoj se do sad ulagao i novac i znanje. U SAD-u je tog znanja i mentorstva puno manje dok se u nekim slučajevima ulaže samo ime, znanje ili poznanstva umjesto novca. Npr. ukoliko imate nekakav sportski projekt bili biste sretni da Ronaldo prihvati 15% vaše tvrtke samo da možete reći da je suvlasnik Ronaldo', kaže Prpić.

Mnoge početnike muči kako napisati dobar poslovni plan, pa Crane organizira Start Up srijede jedan put mjesečno. 'Moram priznati da je edukacije daleko premalo nego bi je trebalo biti. Mi u Craneu pokušavamo odvojiti edukaciju od same investicije jer očekujemo projekte osoba koje su već dovoljno educirane da projekt znaju i voditi bez intenzivne pomoći investitora. Stoga smo edukaciju prepustili raznim inkubatorima od kojih je jedan (ZIP - Zagrebački inkubator poduzetništva) osnovan od strane 3 člana Cranea i g. Ive Špigla. U Hrvatskoj se dva puta godišnje održava i Founder Institute, prestižni američki akcelerator, jedan od najstarijih na svijetu gdje sudjeluje i dosta članova Cranea kao mentori i predavači', kaže Prpić.

Korisne se informacije mogu pronaći i u HGK. 'Hrvatska gospodarska komora kroz cijelu svoju strukturu pruža informacije o pokretanju te mogućnostima financiranja poslovanja, mogućnostima uspostave poslovne suradnje s potencijalnim partnerima u RH i inozemstvu te savjetuje o mogućnostima i načinima apliciranja na sredstva iz EU fondova, odgovorili su iz službe za odnose s javnošću HGK.

U Centru za investicije HGK, napominju, domaći i strani ulagači mogu dobiti potrebnu podršku (od informacija do same logistike) prilikom odabira potencijalne lokacije za implementaciju projekta kao i tijekom same realizacije investicije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene