Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najzagađenijih predmeta koje koristite je, vaš mobitel. Britansko istraživanje pokazalo je zastrašujuće fotografije pronađenih bakterija. Mobiteli su se pokazali zagađenijima čak i od wc kotlića. I ekipa Dnevnika Nove TV je testirala mobitel kako bi otkrili koje točno nam bolesti prijete.


Prije šest dana ekipa Dnevnika Nove TV na analizu je poslala bris s jednog mobitela. Rezultati su stigli danas i pokazali enterobakterije, enterokok i stafilokok.

'Prvo moramo reći da su te bakterije bezopasne. Nije to ništa strašno. To su bakterije koje se ili nalaze normalno u našem tijelu, u okolini, znači bakterije - ne trebamo se bojat bakterija', kazao je Miroslav Turner iz medicinsko- biokemijskog laboratorija.

Vezani članci Mislav Bago - Istraživanje koronavirusa Ekskluzivno istraživanje: Podržavaju li građani odluke Stožera u borbi protiv korone i što se sve promijenilo od prvog vala Tko su najpopularniji ministri - 4 Veliko istraživanje: Čak petorica ministara popularnija su od premijera. Za jednog člana Vlade 65 posto građana nikad nije ni čulo

No, zbog pada imuniteta mogu izazivati crijevne viroze. Probleme na koži može uzrokovati i stafilokok, ali ako se pronađe u puno većim mjerama od ovih.

>> Mobiteli su sve samo ne čisti...

Britanci, očito, vode manje računa o čistoći telefona od nas. Istraživanje njihovih studenata prošli tjedan pokazalo je da stotine tisuća bakterija žive na svakom četvrtom centimetru telefona i da može uzrokovati ozbiljne bolesti.

Stručnjaci upozoravaju - sve ovisi o telefonu, jer bakterije se najviše zadržavaju kod nečistih dijelova poput tipki ili drugih dijelova, čega pametni telefoni imaju znatno manje.

Pažljivim pranjem ruku i antiseptičkim maramicama, sve se može bar malo spriječiti. Uz mobitele i telefone, treba paziti i na tipkovnicu jer to su često mjesta gdje se kombinira hrana i prašina što može biti plodno tlo za najviše bakterija koje mogu štetiti zdravlju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook