Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagađeniji od WC kotlića

Bakterije na mobitelu - evo kakve nam bolesti mogu donijeti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najzagađenijih predmeta koje koristite je, vaš mobitel. Britansko istraživanje pokazalo je zastrašujuće fotografije pronađenih bakterija. Mobiteli su se pokazali zagađenijima čak i od wc kotlića. I ekipa Dnevnika Nove TV je testirala mobitel kako bi otkrili koje točno nam bolesti prijete.

Prije šest dana ekipa Dnevnika Nove TV na analizu je poslala bris s jednog mobitela. Rezultati su stigli danas i pokazali enterobakterije, enterokok i stafilokok.

'Prvo moramo reći da su te bakterije bezopasne. Nije to ništa strašno. To su bakterije koje se ili nalaze normalno u našem tijelu, u okolini, znači bakterije - ne trebamo se bojat bakterija', kazao je Miroslav Turner iz medicinsko- biokemijskog laboratorija.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

No, zbog pada imuniteta mogu izazivati crijevne viroze. Probleme na koži može uzrokovati i stafilokok, ali ako se pronađe u puno većim mjerama od ovih.

>> Mobiteli su sve samo ne čisti...

Britanci, očito, vode manje računa o čistoći telefona od nas. Istraživanje njihovih studenata prošli tjedan pokazalo je da stotine tisuća bakterija žive na svakom četvrtom centimetru telefona i da može uzrokovati ozbiljne bolesti.

Stručnjaci upozoravaju - sve ovisi o telefonu, jer bakterije se najviše zadržavaju kod nečistih dijelova poput tipki ili drugih dijelova, čega pametni telefoni imaju znatno manje.

Pažljivim pranjem ruku i antiseptičkim maramicama, sve se može bar malo spriječiti. Uz mobitele i telefone, treba paziti i na tipkovnicu jer to su često mjesta gdje se kombinira hrana i prašina što može biti plodno tlo za najviše bakterija koje mogu štetiti zdravlju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene