Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantni podaci

Mobiteli su sve samo ne čisti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mobitel je omiljena igračka novog doba. Od njega se ne odvajamo u javnom prijavozu, javnom WC-u ili teretani. Uz vas je kad jedete, kad kuhate, čak i kad spavate, a onda ga prislanjate uz uho, usta i nos, a oni su sve samo ne čisti.

Iako se preko mobitela, pogotovo ovih pametnih možda odvija vaš društveni život, ali uz to što vam olakšava život, mobiteli donose i nešto na što trebate posebno obratiti pozornost: Studenti bakteriologije u Velikoj Britaniji testirajući nekoliko mobitela - našli su razne bakterije.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura

Stotine tisuća živi ih na svakom četvrtom centimetru telefona. Upravo zato mobitel je i ekipa Dnevnika Nove TV odnijela na analizu. Rezultati britanskog istraživanja pokazali su da mobiteli ne pamte samo brojeve telefona, već i povijest fizičkih kontakata s drugim ljudima, tlom i materijalima. Iako su rezultati izgledali zastrašujuće, većina bakterija bila je bezopasna. Ali, pronađene su i neke bakterije koje izazivaju razne bolesti.

'Štetne bakterije mogu uzrokovati velike probleme, počevši od kožnih infekcija pa do nekakvih probavnih i nekih smetnji koje nastaju u našem organizmu', kazao je Miroslav Turner, ravnatelj poliklinike Stela.

>> Volite povremeno otići u restoran? Evo gdje ima najviše bakterija...

Koliko dugo morate imati mobitel na uhu da biste dobili kožnu infekciju, ovisi imate li neku manju ranu na licu ili ste vi i vaš mobitel bili u doticaju s potencijalnim uzročnikom. Bakterije se najviše zadržavaju kod nečistih dijelova, poput tipki ili drugih pregiba.

'Istraživanje je pokazalo da čak wc kotlić ima manje bakterija nego što ima mobitel, tako da bakterija može biti svuda', kazao je Turner. Najviše ih ima ipak u prostorijama gdje se kombinira hrana i prašina.

Istraživanja su pokazala ukoliko više ljudi koristi istu tipkovnicu ili isti touch screen bakterije će se lakše prenijeti. I to iz jednostavnog razloga jer u našim rukama se nalazi toliko bakterija koje uzrokuju gripu, ali i druge bolesti koje su otporne na lijekove. Srećom, sve se može spriječiti prilično jednostavno. I to pažljivim pranjem ruku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene