Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Štrajkovi radnika, otpuštanja i prosvjedi pojmovi su nepoznati stanovnicima malog međimurskog mjesta Donji Kraljevec. Gotovo su svi u mjestu zaposleni, zbog čega mlade obitelji nemaju razloga za iseljavanje.


U Donjem Kraljevcu radi se - punom parom. Franjo i Mladen majstori su svoje struke. Strojevi, bez rada njihovih ruku, ne bi bili dovršeni. 'Plaće su dobre, radimo i prekovremene, radimo prema potrebi, sad je trenutno gužva i imamo puno posla', kazao je Mladen.

Vezani članci Uživaju na poslu Raskomotile se na radnom mjestu i zagolicale maštu gledatelja Slika nije dostupna Istraživanje: Najviše plaće u top menadžmentu, najniže u pomoćnim zanimanjima

Franjina obitelj jedna je od mnogih iz Kraljevca, koja zaobilazi burzu. Mjesto broji 1700 stanovnika, a zaposleno je njih više od 1.500. 'Ponosni smo na svoja radna mjesta! Metaloprerađivačka struka je vrlo bitna za općinu Kraljevec. Preko 80 posto naše ukupne proizvodnje izvozimo', kazao je Željko Horvat, poduzetnik iz Donjeg Kraljevca.

>>
Obiteljski posao: EU će im financirati čak 57 posto projekta!

Kontejneri će jednog dana postati dječji vrtići. iz donjeg kraljevca izvoze se u Njemačku i druge europske zemlje. Žila kucavica ovog kraja je i poljoprivreda, a na život se malo tko žali. 'Imamo sve! Banku, liječnika, dječji vrtić, školu', kazala je Vera.

Općinski proračun iznosi 5,5 milijuna kuna. Prosječna plaća vrti se oko 4.000 kuna, što je ispod prosjeka, ali novac barem stiže redovito. 'Mi živimo svi od svojega rada i cijenimo taj rad. Kičma je malo gospodarstvo i malo poduzetništvo, a s druge strane ove velike firme', kazao je Miljenko Horvat, načelnik općine Donji Kraljevec.

Visoka tehnologija u proizvodnji, marljivi stanovnici i idilična slika ovog malog međimurskog mjesta - nije ni čudo što se svi trude raditi i pridonijeti zajednici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju