Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako do europskog novca, po mogućnosti bespovratnog - to zanima svakog poduzetnika ili onog koji to želi postati. Obitelj Topčić, koja spada među najjače domaće trgovce kabela, svoju je proizvodnju uz pomoć europske pomoći podigla na višu razinu i povećala učinkovitost.


Za Topčićeve obiteljski biznis je doslovan pojam. Roditelji, dva sina i dvije kćeri svaki dan zajedno kuju poslovne planove. Matija Topčić kaže da su informaciju o novcu koji se nudi za dobre projekte vidjeli na web stranicama ministarstva poduzetništva. Poslali su svoju prijavu u kojoj su naveli da će novac potrošiti na novu liniju za prematanje kabela.

Vezani članci Videozid: Milav Bago i energetika - 3 Što ako Rusi u potpunosti "zatvore pipu"? Energetska ovisnost bi mogla koštati Europsku uniju... Zoran Milanović - 4 Milanović: ''Nitko ne želi ulazak BiH u EU kao Hrvatska''

'Prije mjesec dana dobili su potvrdu da će se iz sredstava EU financirati 57, 5 posto ukupnoga projekta vrijednosti 300.000 eura', kazao je Matija.

>> Koliko se iskoristilo novca iz pretpristupnih fondova EU?

Za dobivanje novca treba jasno navesti za što će se potrošiti i koja će biti ekonomska isplativost investicije. Poduzetnicima je ovakva pomoć uvijek dobrodošla bez obzira ne veličinu biznisa. 'Izuzetno nam je bitna jer jača našu konkurentnost na tržištu regije, ali i na daljem tržištu u kojem smo u zadnje dvije godine počeli biti dosta prisutni', kazao je Matija.

Topčići danas kabele prodaju u Africi pa i Tajlandu a počeli su sa jednom kamionom robe, garažom i oglasnikom. Matija tvrdi da su oni primjer kako Hrvatska u biznisu može biti svjetska klasa bez obzira na trenutne ekonomske poteškoće. 'Niti te daleke zemlje nisu nešto gdje se posao ne može napraviti, ali naravno za to treba imati dobre i posvećene ljude. Godišnje prodamo kabela negdje oko 5.000 tona, kazao je.

Tvrtka tako raste a sa njom i broj radnih mjesta. Školski pristup u biznisu i obiteljska bliskost za ovu tvrtku čini se bili su pravi ključ uspjeha.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju